Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe werkt een aardgaswasdroger?

Hoe werkt een droogkast?

Droogkasten verwarmen en lucht en laten die over de kleren in de trommel stromen. 

Een typische droogkast


Warme lucht heeft een lage relatieve vochtigheid en kan nog heel wat water opnemen. De binnenstromende lucht (20°C, 50% vochtgehalte) bevat 5 gram water per kg lucht, lucht opgewarmd tot 50°C kan tot 95 gram vocht bevatten. 

De opneembare hoeveelheid stijgt enorm sterk bij stijgende temperatuur. De vochtige lucht wordt daarna weer naar buiten geblazen.


En wat doet een aardgaswasdroger dan anders?

Het verschil tussen een wasdroger op aardgas, elektriciteit of mbv een warmtepomp zit in de manier  de warmte opgewerkt wordt.

Een aardgaswasdroger werkt op aardgas


Een normaal toestel gebruikt hiervoor elektriciteit van het net. Het vermogen hiervan is beperkt en dus wordt de lucht maar traag opgewarmd. Ook is de maximale temperatuur (en dus de opneembare hoeveelheid water) meestal lager dan bij een gasgestookt toestel. Deze drie redenen beperken de efficiëntie van een droger op elektriciteit.

Een gastoestel heeft een veel groter vermogen en kan de lucht sneller op een hogere temperatuur brengen. Dit versnelt het proces wat voor een kort en energie-efficiënt proces zorgt. Je was droger duurt nu gemiddeld 40 minuten ipv 90 minuten bij een normaal toestel.\r\n

Bij drogers met een warmtepomp wordt de energie hergebruikt. De lucht die uitgeblazen wordt, wordt afgekoeld. Die warmte wordt dan later gebruikt om de inkomende lucht op te warmen.


Hoeveel kost zo'n aardgaswasdroger? 

Gewone condensatiedroogtrommels kosten ongeveer 400 euro. Droogtrommels met een warmtepomp (bijv. Blomberg TFK 1350 en AEG-Electrolux T59840) zijn een stuk duurder: 700 tot 900 euro.

Online vind je gaswasdrogers voor 1100 euro (nog geen rekening gehouden met de premies). Opgelet: deze toestellen zijn vaak niet gehomologeerd voor gebruik in België. Daarnaast worden de toestellen enkel geleverd, je moet zelf instaan voor de installatie.

Kopen in het buitenland

Je kan toestellen uit het buitenland niet zomaar gebruiken in België omdat we hier met een andere "type" gas zitten. Ook de druk varieert. Als je zo''n toestel toch plaatst dan je problemen krijgen met de verzekeringen (hetzelfde probleem heb je bij gasfornuizen).

Hoe kan je nu controleren of het toestel wettelijk bruikbaar is in België? Je moet twee dingen controleren:

  • heeft de droger een CE certificaat volgens de 90/396/EEG Richtlijn, waar België als bestemmingsland op vermeld staat, en
  • België moet vermeld zijn als bestemmingsland met de correcte gascategorie (hoog- of laagcalorisch gas) op de kenplaat van het toestel. 

Premies

Je krijgt een premie van je netwerkbeheerder (Eandis, Infrax) als je een nieuw toestel koopt:

  • in Vlaanderen: 250€
  • in Brussel: een premie van 25% van de aankoopprijs met een maximum van 400€. De meeste toestellen kosten ongeveer 1000 à 1200 euro, in de praktijk komt de premie dus neer op 250 à 300 euro, vergelijkbaar met de Vlaamse premies. Je hebt per gezin recht op één aankoop om de vijf jaar.
  • Er zijn een aantal steden en gemeenten (onder netbeheerder PBE) die daarnaast nog een premie van 50 euro geven voor de aankoop van een aardgaswasdroger.

Daarnaast kan je de premie combineren met de premies die je krijgt door een E-peil van 70, 75 of 30 te behalen. Het kan dus zeker interessant zijn om een aardgaswasdroger te proberen!

Populaire posts van deze blog

Wat zijn de verschillende types forumsoftware

  Ik wil het vandaag ook even hebben over de verschillende forumsoftwarepakketten. Maar eerst gaan we in op het fenomeen forum. Vervolgens hebben we het over online forums. Forum In het Romeinse rijk had een forum de functie van een marktplein, waar werd gehandeld. Ook werden er bijeenkomsten gehouden om recht te spreken, werden er aankondigingen gedaan en werd er gediscussieerd. De senatoren kwamen er bijeen. De rol voor die bijeenkomsten werd steeds belangrijker. Het antieke forum van Jerash (Jordanië) Online forum Op online forums kan je vragen stellen en over onderwerpen discussiëren. Je kunt een discussie beginnen door een bericht aan te bieden.  Afhankelijk van je toegangsrechten en/of de forumconfiguratie worden berichten al of niet direct geplaatst.  Een typisch online forum   Een zogenoemde moderator kan een bericht weigeren of later verwijderen.  Andere gebruikers kunnen reageren op je bericht en zo kan zich een zogenoemde thread vormen. Gebruikers kunnen vervolgens ook op de

Amazon komt naar België (update)

Er verandert voor de meeste klanten weinig: Amazon is al ingeburgerd in België. In Wallonië en Brussel komt een op de vijf bpost-pakketten van Amazon.fr. Naar schatting is 60% van de e-commercemarkt in Wallonië in handen van Amazon, via zijn Franse site. In Vlaanderen zijn de consumenten klant van de Amerikaanse webwinkel en van de Nederlandse site, die sinds maart 2020 online is. Impact op online handelaars Voor de handelaars, en voor online winkels, hangen wel veranderingen in de lucht. Winkels zoals Bol.com, Coolblue en Mediamarkt zullen het de komende maanden en jaren moeilijker krijgen. Populaire merken zoals Samsung hebben internationale overeenkomsten met Amazon gesloten. Het is gemakkelijk te raden op welke website Samsung zijn producten tegen de laagste prijs aanbiedt. Om zijn positie te behouden, zal Bol.com zich bijvoorbeeld moeten onderscheiden door een zeer goede band op te bouwen met zijn klanten. Impact op kleine handelaars Ook de traditionele detailhandelaars zullen de