Hoe werkt een droogkast?
Droogkasten verwarmen en lucht en laten die over de kleren in de trommel stromen.
Een typische droogkast |
Warme lucht heeft een lage relatieve vochtigheid en kan nog heel wat water opnemen. De binnenstromende lucht (20°C, 50% vochtgehalte) bevat 5 gram water per kg lucht, lucht opgewarmd tot 50°C kan tot 95 gram vocht bevatten.
De opneembare hoeveelheid stijgt enorm sterk bij stijgende temperatuur. De vochtige lucht wordt daarna weer naar buiten geblazen.
En wat doet een aardgaswasdroger dan anders?
Het verschil tussen een wasdroger op aardgas, elektriciteit of mbv een warmtepomp zit in de manier de warmte opgewerkt wordt.
Een aardgaswasdroger werkt op aardgas |
Een normaal toestel gebruikt hiervoor elektriciteit van het net. Het vermogen hiervan is beperkt en dus wordt de lucht maar traag opgewarmd. Ook is de maximale temperatuur (en dus de opneembare hoeveelheid water) meestal lager dan bij een gasgestookt toestel. Deze drie redenen beperken de efficiëntie van een droger op elektriciteit.
Een gastoestel heeft een veel groter vermogen en kan de lucht sneller op een hogere temperatuur brengen. Dit versnelt het proces wat voor een kort en energie-efficiënt proces zorgt. Je was droger duurt nu gemiddeld 40 minuten ipv 90 minuten bij een normaal toestel.\r\n
Bij drogers met een warmtepomp wordt de energie hergebruikt. De lucht die uitgeblazen wordt, wordt afgekoeld. Die warmte wordt dan later gebruikt om de inkomende lucht op te warmen.
Hoeveel kost zo'n aardgaswasdroger?
Online vind je gaswasdrogers voor 1100 euro (nog geen rekening gehouden met de premies). Opgelet: deze toestellen zijn vaak niet gehomologeerd voor gebruik in België. Daarnaast worden de toestellen enkel geleverd, je moet zelf instaan voor de installatie.
Kopen in het buitenland
Je kan toestellen uit het buitenland niet zomaar gebruiken in België omdat we hier met een andere "type" gas zitten. Ook de druk varieert. Als je zo''n toestel toch plaatst dan je problemen krijgen met de verzekeringen (hetzelfde probleem heb je bij gasfornuizen).
Hoe kan je nu controleren of het toestel wettelijk bruikbaar is in België? Je moet twee dingen controleren:
- heeft de droger een CE certificaat volgens de 90/396/EEG Richtlijn, waar België als bestemmingsland op vermeld staat, en
- België moet vermeld zijn als bestemmingsland met de correcte gascategorie (hoog- of laagcalorisch gas) op de kenplaat van het toestel.
Premies
Je krijgt een premie van je netwerkbeheerder (Eandis, Infrax) als je een nieuw toestel koopt:
- in Vlaanderen: 250€
- in Brussel: een premie van 25% van de aankoopprijs met een maximum van 400€. De meeste toestellen kosten ongeveer 1000 à 1200 euro, in de praktijk komt de premie dus neer op 250 à 300 euro, vergelijkbaar met de Vlaamse premies. Je hebt per gezin recht op één aankoop om de vijf jaar.
- Er zijn een aantal steden en gemeenten (onder netbeheerder PBE) die daarnaast nog een premie van 50 euro geven voor de aankoop van een aardgaswasdroger.
Daarnaast kan je de premie combineren met de premies die je krijgt door een E-peil van 70, 75 of 30 te behalen. Het kan dus zeker interessant zijn om een aardgaswasdroger te proberen!