Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe werkt een aardgaswasdroger?

Hoe werkt een droogkast?

Droogkasten verwarmen en lucht en laten die over de kleren in de trommel stromen. 

Een typische droogkast


Warme lucht heeft een lage relatieve vochtigheid en kan nog heel wat water opnemen. De binnenstromende lucht (20°C, 50% vochtgehalte) bevat 5 gram water per kg lucht, lucht opgewarmd tot 50°C kan tot 95 gram vocht bevatten. 

De opneembare hoeveelheid stijgt enorm sterk bij stijgende temperatuur. De vochtige lucht wordt daarna weer naar buiten geblazen.


En wat doet een aardgaswasdroger dan anders?

Het verschil tussen een wasdroger op aardgas, elektriciteit of mbv een warmtepomp zit in de manier  de warmte opgewerkt wordt.

Een aardgaswasdroger werkt op aardgas


Een normaal toestel gebruikt hiervoor elektriciteit van het net. Het vermogen hiervan is beperkt en dus wordt de lucht maar traag opgewarmd. Ook is de maximale temperatuur (en dus de opneembare hoeveelheid water) meestal lager dan bij een gasgestookt toestel. Deze drie redenen beperken de efficiëntie van een droger op elektriciteit.

Een gastoestel heeft een veel groter vermogen en kan de lucht sneller op een hogere temperatuur brengen. Dit versnelt het proces wat voor een kort en energie-efficiënt proces zorgt. Je was droger duurt nu gemiddeld 40 minuten ipv 90 minuten bij een normaal toestel.\r\n

Bij drogers met een warmtepomp wordt de energie hergebruikt. De lucht die uitgeblazen wordt, wordt afgekoeld. Die warmte wordt dan later gebruikt om de inkomende lucht op te warmen.


Hoeveel kost zo'n aardgaswasdroger? 

Gewone condensatiedroogtrommels kosten ongeveer 400 euro. Droogtrommels met een warmtepomp (bijv. Blomberg TFK 1350 en AEG-Electrolux T59840) zijn een stuk duurder: 700 tot 900 euro.

Online vind je gaswasdrogers voor 1100 euro (nog geen rekening gehouden met de premies). Opgelet: deze toestellen zijn vaak niet gehomologeerd voor gebruik in België. Daarnaast worden de toestellen enkel geleverd, je moet zelf instaan voor de installatie.

Kopen in het buitenland

Je kan toestellen uit het buitenland niet zomaar gebruiken in België omdat we hier met een andere "type" gas zitten. Ook de druk varieert. Als je zo''n toestel toch plaatst dan je problemen krijgen met de verzekeringen (hetzelfde probleem heb je bij gasfornuizen).

Hoe kan je nu controleren of het toestel wettelijk bruikbaar is in België? Je moet twee dingen controleren:

  • heeft de droger een CE certificaat volgens de 90/396/EEG Richtlijn, waar België als bestemmingsland op vermeld staat, en
  • België moet vermeld zijn als bestemmingsland met de correcte gascategorie (hoog- of laagcalorisch gas) op de kenplaat van het toestel. 

Premies

Je krijgt een premie van je netwerkbeheerder (Eandis, Infrax) als je een nieuw toestel koopt:

  • in Vlaanderen: 250€
  • in Brussel: een premie van 25% van de aankoopprijs met een maximum van 400€. De meeste toestellen kosten ongeveer 1000 à 1200 euro, in de praktijk komt de premie dus neer op 250 à 300 euro, vergelijkbaar met de Vlaamse premies. Je hebt per gezin recht op één aankoop om de vijf jaar.
  • Er zijn een aantal steden en gemeenten (onder netbeheerder PBE) die daarnaast nog een premie van 50 euro geven voor de aankoop van een aardgaswasdroger.

Daarnaast kan je de premie combineren met de premies die je krijgt door een E-peil van 70, 75 of 30 te behalen. Het kan dus zeker interessant zijn om een aardgaswasdroger te proberen!

Populaire posts van deze blog

Overheid voert overstromingsscore in... Wat kan je verwachten?

Sinds het begin van 2023 worden kandidaat-kopers en -huurders beter geïnformeerd over het overstromingsrisico van vastgoed. Vanaf april 2023 wordt er onderscheid gemaakt tussen de kans dat alleen het perceel overstroomt of dat ook het gebouw overstroomt.  Dit is ingevoerd om het risico dat een woning of tuin onderloopt beter te kunnen inschatten en kan veel ellende voorkomen. Er wordt gebruik gemaakt van geactualiseerde overstromingskaarten en voor elke overstromingsbron wordt duidelijk aangegeven welk gebied een kleine, middelgrote of grote kans heeft te overstromen. Er zijn ook scores gegeven, zogenaamde "overstromingsscores", voor zowel het perceel als het gebouw, waarbij de "slechtste" score D een middelgrote kans op overstroming aangeeft.     De bedoeling van de overstromingsscore: de impact van overstromingen beperken   Deze scores moeten vermeld worden in alle publiciteit voor het vastgoed, zoals een huis met golfjes die aangeeft dat het gebouw een

Waar vind je veilig NFT's?

2021 was het jaar van de NFT. Hoewel NFT’s al jaren aan populariteit winnen, was dit hét jaar waarin de hype echt van start ging. Niet alleen voor de digitale kunstkenner en de liefhebber vanaf het eerste minuut, maar ook voor de ‘gemiddelde mens’. Want als we heel eerlijk zijn, weten we ook dat heel veel mensen nog nooit van een NFT hadden gehoord. Laat staan dat op een NFT Marketplace zouden zitten om de beste veilingen in de gaten te houden. Inmiddels is alles anders. Toen een aantal NFT’s voor bijzondere hoge prijzen werden verkocht en dit ook nog eens groot in het nieuws kwam in Nederland, ging de hype echt officieel van start.  De kans is dan ook groot dat ook jij sinds die tijd steeds meer interesse bent gaan tonen in NFT. Non-fungible tokens zijn uniek, onvervangbaar en leveren in sommige gevallen met de jaren dus ook heel veel geld op. Bovendien is het ook gewoon prachtig om de eigenaar te zijn van een uniek digitaal kunstwerk. Om in bezit te komen van een NFT, zal je lid moet

Text-to-image: zeer krachtige AI mogelijkheden

Typ "Teddyberen werken aan nieuw AI-onderzoek op de maan in de jaren tachtig" in een van de onlangs uitgebrachte tekst-naar-beeld kunstmatige intelligentie beeldgeneratoren, en na slechts enkele seconden produceert de geavanceerde software een griezelig relevant beeld. Teddyberen werken aan nieuw AI-onderzoek op de maan in de jaren tachtig Deze nieuwste trend in synthetische media, die alleen aan je verbeelding gebonden lijkt, heeft velen verrukt, anderen geïnspireerd en sommigen bang gemaakt. Google, onderzoeksbureau OpenAI en AI-verkoper Stability AI hebben elk een tekst-naar-beeldgenerator ontwikkeld die zo krachtig is dat sommige waarnemers zich afvragen of mensen in de toekomst de fotografische opname nog wel kunnen vertrouwen. Als computerwetenschapper die gespecialiseerd is in forensisch onderzoek naar afbeeldingen, heb ik veel nagedacht over deze technologie: waartoe ze in staat is, hoe elk van de tools aan het publiek is aangeboden, en welke lessen we kunnen leren nu