Doorgaan naar hoofdcontent

Geheim - je hebt geen VPN nodig om anoniem te surfen

Als je YouTube moet geloven (en de influencers daar) moet iedereen een VPN draaien. Je bent onveilig en zonder privacy zonder zo'n VPN dienst. En tegelijk leggen ze je ook in detail uit welke VPN-dienst de goedkoopste, beste, is. Wat influencers doen dus 😀

The US

In Amerika is die noodzaak inderdaad een pak groter dan in België. Internetaanbieders hebben weinig verplichtingen naar de klant, en bevoordelen daarom bepaalde types internetverkeer (en vertragen andere types), en snuffelen ook in de internetgegevens die ze transporteren.

Een concreet voorbeeldje om uit te leggen. In Amerika mag een provider pakweg Disney+ een hogere prioriteit geven als Netflix wat betreft bandbreedte, mag men reclame serveren op basis van het gebruik en eventueel ook verkopen. 

Er bestaan zelfs internetabonnementen die je maar een "beperkt" internet tonen (bijvoorbeeld €10 voor enkel de 100 meest populaire sites en €25 voor het "volledige" internet). Opnieuw: iIn België gelden vele malen strengere wetten die zulke dingen niet al te makkelijk maken. 




In België en Europa zijn er strenge wetten rond netneutraliteit en privacy wat de noodzaak voor VPN diensten in feite wegneemt.

Technisch

Tenzij je een bepaalde achterliggende reden hebt vind ik VPN diensten compleet nutteloos.



Wanneer een VPN interessant kan zijn

Er kunnen specifieke redenen zijn waarom een VPN-verbinding wél interessant kan zijn. Ik denk aan:

  • thuiswerken. Via de VPN-verbinding die je werk aanbiedt kan je tools gebruiken alsof je op bureau werkt; 
  • frequent gebruik moeten maken van publieke hotspots. Dankzij de VPN is je verbinding met de publieke hotspot beveiligd. Dieven kunnen niet meer meeluisteren;
  • Netflixcontent benaderen die niet beschikbaar is in je land (bijv. Netflix uit Amerika, of iPlayer uit het VK);
  • illegale activiteiten (films / series downloaden, hacken,...) omdat ze het moeilijker maken om je precieze locatie te achterhalen.

Alternatief voor VPN

Als je zoveel schrik hebt van je internet provider kan je overwegen te gaan voor DNS over HTTPS. Op die manier ga je niet meer gebruikmaken van de server van je internetprovider om de website URL om te zetten naar IP adressen en maak je het hen moeilijk om je surfgedrag te monitoren (niet onmogelijk maar moeilijker).

Dit is ook sterk aangeraden als je op een publiek netwerk zit. 

DNS spoofing (waarbij je de gebruiker naar jouw website zal leiden als ze pakweg belfius.be intypen) is zeer eenvoudig te doen als eigenaar van een publiek wifi netwerk.

Populaire posts van deze blog

Overheid voert overstromingsscore in... Wat kan je verwachten?

Sinds het begin van 2023 worden kandidaat-kopers en -huurders beter geïnformeerd over het overstromingsrisico van vastgoed. Vanaf april 2023 wordt er onderscheid gemaakt tussen de kans dat alleen het perceel overstroomt of dat ook het gebouw overstroomt.  Dit is ingevoerd om het risico dat een woning of tuin onderloopt beter te kunnen inschatten en kan veel ellende voorkomen. Er wordt gebruik gemaakt van geactualiseerde overstromingskaarten en voor elke overstromingsbron wordt duidelijk aangegeven welk gebied een kleine, middelgrote of grote kans heeft te overstromen. Er zijn ook scores gegeven, zogenaamde "overstromingsscores", voor zowel het perceel als het gebouw, waarbij de "slechtste" score D een middelgrote kans op overstroming aangeeft.     De bedoeling van de overstromingsscore: de impact van overstromingen beperken   Deze scores moeten vermeld worden in alle publiciteit voor het vastgoed, zoals een huis met golfjes die aangeeft dat het gebouw een

Waar vind je veilig NFT's?

2021 was het jaar van de NFT. Hoewel NFT’s al jaren aan populariteit winnen, was dit hét jaar waarin de hype echt van start ging. Niet alleen voor de digitale kunstkenner en de liefhebber vanaf het eerste minuut, maar ook voor de ‘gemiddelde mens’. Want als we heel eerlijk zijn, weten we ook dat heel veel mensen nog nooit van een NFT hadden gehoord. Laat staan dat op een NFT Marketplace zouden zitten om de beste veilingen in de gaten te houden. Inmiddels is alles anders. Toen een aantal NFT’s voor bijzondere hoge prijzen werden verkocht en dit ook nog eens groot in het nieuws kwam in Nederland, ging de hype echt officieel van start.  De kans is dan ook groot dat ook jij sinds die tijd steeds meer interesse bent gaan tonen in NFT. Non-fungible tokens zijn uniek, onvervangbaar en leveren in sommige gevallen met de jaren dus ook heel veel geld op. Bovendien is het ook gewoon prachtig om de eigenaar te zijn van een uniek digitaal kunstwerk. Om in bezit te komen van een NFT, zal je lid moet