Doorgaan naar hoofdcontent

Verhandelbare bouwrechten

 

De open ruimte in Vlaanderen verdwijnt steeds sneller. Iedere dag moet 6 hectare land plaats maken voor nieuwbouwprojecten. Daarom bedacht de Vlaamse Overheid, na een voorzet door de Bond Beter Leefmilieu (BBL), het principe van 'verhandelbare bouwrechten'. 

Op deze manier worden goedgelegen gronden in de stads- en dorpskernen beter benut, terwijl de periferie gespaard blijft.

Wat zijn verhandelbare bouwrechten?

Dit principe is vandaag de dag reeds gekend in de Verenigde Staten. Sinds de jaren 70 worden bouwrechten gekocht en verkocht via de beurs. De overheid bepaalt op welke open ruimte er nog gebouwd mag worden. Dit heeft als voordeel dat er minder verspreid gebouwd wordt.

Als de bouwrechten in ongunstig gelegen gebieden geruild worden voor bouwrechten in de stads- of dorpskernen of gebieden die hierbij aansluiten, zal het overaanbod afnemen aan beschikbare gronden in de periferie, waardoor er meer en dichter gebouwd zal worden binnen de kernen.

Niet alle woningen en huizen staan op een goede locatie...

Wat is het voordeel van verhandelbare bouwrechten?

Momenteel is er maar 20% aan beschikbare bouwoppervlakte in de steden voorhanden. 43% van de bouwgronden bevinden zich in de kernen en maar liefst 31% is verspreide- of lintbebouwing. 

Hierdoor wordt er teveel land aangesneden, terwijl er binnen de stads-en dorpskernen nog zoveel bouwmogelijkheden zijn. 

Bij de keuze voor verhandelbare bouwrechten wordt net dit probleem aangepakt. Een verdere versnippering van open ruimte wordt tegengegaan. Enerzijds wordt er voldoende verantwoorde huisvesting gecreëerd voor de steeds grotere populatiegroei, anderzijds gaat men verkeersproblemen, luchtvervuiling, klimaatopwarming en extra rioleringskosten tegen. 

Dankzij het systeem van de bouwrechten kan er nog steeds gebouwd worden ... alleen gebeurt dit bij voorkeur op de "goede" locaties.

 

Zijn er andere opties om dit probleem aan te pakken?

De overheid kan de bestemming van een slechtgelegen bouwgrond niet wijzigen. Maken zij bijvoorbeeld de keuze om een bouwgrond te wijzigen in een landbouwgrond, dan zullen zij hier planschade voor moeten betalen.

Een verhandelbaar bouwrecht lijkt op dit moment een ideale oplossing te zijn voor de verstedelijking van het land. Om de bouwgrondreserves in de periferie te sparen is een planologische ruil een goed doordachte oplossing. Deze blogpost geeft je meer acthergrond over de bouwrechten.

Daarnaast wordt niet enkel lint- en verspreide bebouwing de kop ingedrukt, ook klimatologische problemen zoals de klimaatopwarming, overstromingen en luchtvervuiling worden aangepakt. Verder zal de bevolking ook goedkoper gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer in de woonkernen omdat alles dichter bij elkaar gelegen is. De invoer van zo'n bouwrecht resulteert in een win-win situatie voor iedereen. 

Hoe werkt zo'n verkoop van bouwrechten?

Via de website bouwrechten.be kan je je bouwrechten switchen met andere geïnteresseerde partijen.


Populaire posts van deze blog

Wat zijn de verschillende types forumsoftware

  Ik wil het vandaag ook even hebben over de verschillende forumsoftwarepakketten. Maar eerst gaan we in op het fenomeen forum. Vervolgens hebben we het over online forums. Forum In het Romeinse rijk had een forum de functie van een marktplein, waar werd gehandeld. Ook werden er bijeenkomsten gehouden om recht te spreken, werden er aankondigingen gedaan en werd er gediscussieerd. De senatoren kwamen er bijeen. De rol voor die bijeenkomsten werd steeds belangrijker. Het antieke forum van Jerash (Jordanië) Online forum Op online forums kan je vragen stellen en over onderwerpen discussiëren. Je kunt een discussie beginnen door een bericht aan te bieden.  Afhankelijk van je toegangsrechten en/of de forumconfiguratie worden berichten al of niet direct geplaatst.  Een typisch online forum   Een zogenoemde moderator kan een bericht weigeren of later verwijderen.  Andere gebruikers kunnen reageren op je bericht en zo kan zich een zogenoemde thread vormen. Gebruikers kunnen vervolgens ook op de

Reisverzekeringen vergelijken

Eindelijk terug zomer, en onze vakantie komt er terug aan. Met ons gezin proberen we altijd avontuurlijke sporten uit: mountainbike, weefvliegen, etc. En we willen veilig zijn, ook als er iets mis gaat. Daarom nemen we altijd een reisverzekering. Bedoeling: reisverzekeringen vergelijken Ik heb geprobeerd een overzicht te geven van de verschillende opties die er zijn voor medische + reisverzekeringen tijdens reizen naar het buitenland (voor medische, niet-EU is de belangrijkste focus). Ook loungetoegang bij Brussels Airport zou ik wel leuk vindden. Ik wil een discussie op gang brengen over de beste combinatie van opties. De laatste twee vermeldingen in de lijst zijn louter ter informatie: daar vergelijk ik het verzekeringsaanbod in Europa met wat er in de States voorhanden is. Aanbod reisverzekeringen Europ-assistance Het belangrijkste aanbod van Europ-Assistance is hun "Medische verzekering buiten België". Jaarlijkse kostprijs: 83 euro voor EU + 125 euro met "wereldwijde