Doorgaan naar hoofdcontent

Verhandelbare bouwrechten

 

De open ruimte in Vlaanderen verdwijnt steeds sneller. Iedere dag moet 6 hectare land plaats maken voor nieuwbouwprojecten. Daarom bedacht de Vlaamse Overheid, na een voorzet door de Bond Beter Leefmilieu (BBL), het principe van 'verhandelbare bouwrechten'. 

Op deze manier worden goedgelegen gronden in de stads- en dorpskernen beter benut, terwijl de periferie gespaard blijft.

Wat zijn verhandelbare bouwrechten?

Dit principe is vandaag de dag reeds gekend in de Verenigde Staten. Sinds de jaren 70 worden bouwrechten gekocht en verkocht via de beurs. De overheid bepaalt op welke open ruimte er nog gebouwd mag worden. Dit heeft als voordeel dat er minder verspreid gebouwd wordt.

Als de bouwrechten in ongunstig gelegen gebieden geruild worden voor bouwrechten in de stads- of dorpskernen of gebieden die hierbij aansluiten, zal het overaanbod afnemen aan beschikbare gronden in de periferie, waardoor er meer en dichter gebouwd zal worden binnen de kernen.

Niet alle woningen en huizen staan op een goede locatie...

Wat is het voordeel van verhandelbare bouwrechten?

Momenteel is er maar 20% aan beschikbare bouwoppervlakte in de steden voorhanden. 43% van de bouwgronden bevinden zich in de kernen en maar liefst 31% is verspreide- of lintbebouwing. 

Hierdoor wordt er teveel land aangesneden, terwijl er binnen de stads-en dorpskernen nog zoveel bouwmogelijkheden zijn. 

Bij de keuze voor verhandelbare bouwrechten wordt net dit probleem aangepakt. Een verdere versnippering van open ruimte wordt tegengegaan. Enerzijds wordt er voldoende verantwoorde huisvesting gecreëerd voor de steeds grotere populatiegroei, anderzijds gaat men verkeersproblemen, luchtvervuiling, klimaatopwarming en extra rioleringskosten tegen. 

Dankzij het systeem van de bouwrechten kan er nog steeds gebouwd worden ... alleen gebeurt dit bij voorkeur op de "goede" locaties.

 

Zijn er andere opties om dit probleem aan te pakken?

De overheid kan de bestemming van een slechtgelegen bouwgrond niet wijzigen. Maken zij bijvoorbeeld de keuze om een bouwgrond te wijzigen in een landbouwgrond, dan zullen zij hier planschade voor moeten betalen.

Een verhandelbaar bouwrecht lijkt op dit moment een ideale oplossing te zijn voor de verstedelijking van het land. Om de bouwgrondreserves in de periferie te sparen is een planologische ruil een goed doordachte oplossing. Deze blogpost geeft je meer acthergrond over de bouwrechten.

Daarnaast wordt niet enkel lint- en verspreide bebouwing de kop ingedrukt, ook klimatologische problemen zoals de klimaatopwarming, overstromingen en luchtvervuiling worden aangepakt. Verder zal de bevolking ook goedkoper gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer in de woonkernen omdat alles dichter bij elkaar gelegen is. De invoer van zo'n bouwrecht resulteert in een win-win situatie voor iedereen. 

Hoe werkt zo'n verkoop van bouwrechten?

Via de website bouwrechten.be kan je je bouwrechten switchen met andere geïnteresseerde partijen.


Populaire posts van deze blog

Overheid voert overstromingsscore in... Wat kan je verwachten?

Sinds het begin van 2023 worden kandidaat-kopers en -huurders beter geïnformeerd over het overstromingsrisico van vastgoed. Vanaf april 2023 wordt er onderscheid gemaakt tussen de kans dat alleen het perceel overstroomt of dat ook het gebouw overstroomt.  Dit is ingevoerd om het risico dat een woning of tuin onderloopt beter te kunnen inschatten en kan veel ellende voorkomen. Er wordt gebruik gemaakt van geactualiseerde overstromingskaarten en voor elke overstromingsbron wordt duidelijk aangegeven welk gebied een kleine, middelgrote of grote kans heeft te overstromen. Er zijn ook scores gegeven, zogenaamde "overstromingsscores", voor zowel het perceel als het gebouw, waarbij de "slechtste" score D een middelgrote kans op overstroming aangeeft.     De bedoeling van de overstromingsscore: de impact van overstromingen beperken   Deze scores moeten vermeld worden in alle publiciteit voor het vastgoed, zoals een huis met golfjes die aangeeft dat het gebouw een

Waar vind je veilig NFT's?

2021 was het jaar van de NFT. Hoewel NFT’s al jaren aan populariteit winnen, was dit hét jaar waarin de hype echt van start ging. Niet alleen voor de digitale kunstkenner en de liefhebber vanaf het eerste minuut, maar ook voor de ‘gemiddelde mens’. Want als we heel eerlijk zijn, weten we ook dat heel veel mensen nog nooit van een NFT hadden gehoord. Laat staan dat op een NFT Marketplace zouden zitten om de beste veilingen in de gaten te houden. Inmiddels is alles anders. Toen een aantal NFT’s voor bijzondere hoge prijzen werden verkocht en dit ook nog eens groot in het nieuws kwam in Nederland, ging de hype echt officieel van start.  De kans is dan ook groot dat ook jij sinds die tijd steeds meer interesse bent gaan tonen in NFT. Non-fungible tokens zijn uniek, onvervangbaar en leveren in sommige gevallen met de jaren dus ook heel veel geld op. Bovendien is het ook gewoon prachtig om de eigenaar te zijn van een uniek digitaal kunstwerk. Om in bezit te komen van een NFT, zal je lid moet

How To Reduce Bruxism

  ATTENTION bruxism sufferers! Discover How Thousands of Men and Women Worldwide Have Been Successful With Curing Their Bruxism Within Days! "Former Bruxism Sufferer Reveals The Only Natural Program In Existence That Will Show You How To Reduce Bruxism" Dear Bruxism Sufferer, You’re about to discover what might be the most effective holistic Bruxism cure ever developed. It’s the same program thousands of people just like you and me used to get rid of their bruxism and achieve permanent freedom from all pain. By performing daily 2-minute exercises and making some simple changes to my bad habits, I was able to get rid of my bruxism in a matter of days . If you would like to learn how to cure your bruxism permanently… without drugs, without surgery, and without that cumbersome night guard, then this will be the most important website you will ever visit. I guarantee it and I’ve got the resul