Een studentenjob biedt een extra zakcentje, maar levert ook de nodige ervaringen op.
Je kan selectief te werk gaan en je studentenbaantje laten aansluiten op je einddoel. Je snuift dan op wat je straks te wachten staat en je doet waarschijnlijk werk wat je leuk vindt
Het kan echter ook voorkomen dat het niet aansluit.
Feitelijk doet dat er niet toe. Als je maar weet welke baantjes je straks wel of niet op jouw cv kan zetten.
Wil je weten wat wijs is, lees onderstaande dan even goed door:
#1 Relevantie is de sleutel
Weet je niet zeker of je een bepaalde studentenjob op je curriculum vitae moet zetten?
Vraag je dan eens af hoe relevant de baan is, naast de baan waarop je solliciteert. Dit mag je breed zien. Zal je in je nieuwe baan veel contact krijgen met klanten of leveranciers, dan mag je echt wel je communicatieve vaardigheden en klantgerichtheid in neon zetten. Bijvoorbeeld van dat studentenbaantje waar je als horecabediende werkte. Ook als de jobs ver uit elkaar liggen.
Deliverookoerier .. een weinig relevante studentenjob |
Het draait uiteindelijk om de vaardigheden, die je hebt opgedaan. Daar kan je namelijk in je nieuwe baan op terug kan vallen. Dit maakt je veelal een geschiktere kandidaat dan zij, die deze vaardigheden niet hebben opgedaan.
In je sollicitatiebrief is daar meer over te schrijven. Hou voor ogen dat je dit, in een eventueel gesprek, ook volledig kunt toelichten en uitleggen.
Relevantie is dus de sleutel.
#2 Banen uit je studententijd laten motivatie zien
Als je een studentenbaan in je curriculum vitae vermeld, dan laat je zien dat je van aanpakken weet en dat ze van jou genoeg motivatie kunnen verwachten. Iets wat door een potentiële werkgever zeer gewaardeerd wordt.
Let wel, in de industriële sector kan de relevantieregel wel eens niet op gaan. Wees daar dus voorzichtig met het vermelden van (al) jouw studentenbaantjes.
Menig werkgever hanteert namelijk de regel, dat als jij veel tijd in studentenbanen hebt gestoken, dit ten koste is gegaan van jouw studie.
#3 Spreek je netwerk aan
Je cv onder ogen brengen bij zoveel mogelijk mensen vergroot natuurlijk jouw kansen. Hoe groter je netwerk, hoe meer kans je uiteindelijk op die nieuwe job maakt. Het is dus belangrijk om dit voor ogen te houden.
Beperkt je zoektocht niet teveel .. de wereld is op zoek naar jou! |
Als je een job hebt gedaan in de sector waar jouw einddoel ligt, is het echt wijs om onder dat netwerk jouw cv te verspreiden.
Goede contacten, die je tijdens je baan hebt opgedaan, zijn te gebruiken als referentie. Deze referentie geeft jouw LinkedInprofiel extra gewicht. Je mag dus stellen dat je veel meer uit jouw studentenjob kunt halen, dan je aanvankelijk zou denken.