Doorgaan naar hoofdcontent

Welke studentenjobs zet ik op mijn cv?

Een studentenjob biedt een extra zakcentje, maar levert ook de nodige ervaringen op.

Je kan selectief te werk gaan en je studentenbaantje laten aansluiten op je einddoel. Je snuift dan op wat je straks te wachten staat en je doet waarschijnlijk werk wat je leuk vindt

Het kan echter ook voorkomen dat het niet aansluit.

Feitelijk doet dat er niet toe. Als je maar weet welke baantjes je straks wel of niet op jouw cv kan zetten.

Wil je weten wat wijs is, lees onderstaande dan even goed door:

#1 Relevantie is de sleutel

Weet je niet zeker of je een bepaalde studentenjob op je curriculum vitae moet zetten?

Vraag je dan eens af hoe relevant de baan is, naast de baan waarop je solliciteert. Dit mag je breed zien. Zal je in je nieuwe baan veel contact krijgen met klanten of leveranciers, dan mag je echt wel je communicatieve vaardigheden en klantgerichtheid in neon zetten. Bijvoorbeeld van dat studentenbaantje waar je als horecabediende werkte. Ook als de jobs ver uit elkaar liggen.

Deliverookoerier .. een weinig relevante studentenjob


Het draait uiteindelijk om de vaardigheden, die je hebt opgedaan. Daar kan je namelijk in je nieuwe baan op terug kan vallen. Dit maakt je veelal een geschiktere kandidaat dan zij, die deze vaardigheden niet hebben opgedaan.

In je sollicitatiebrief is daar meer over te schrijven. Hou voor ogen dat je dit, in een eventueel gesprek, ook volledig kunt toelichten en uitleggen.

Relevantie is dus de sleutel.


#2 Banen uit je studententijd laten motivatie zien

Als je een studentenbaan in je curriculum vitae vermeld, dan laat je zien dat je van aanpakken weet en dat ze van jou genoeg motivatie kunnen verwachten. Iets wat door een potentiële werkgever zeer gewaardeerd wordt.

Let wel, in de industriële sector kan de relevantieregel wel eens niet op gaan. Wees daar dus voorzichtig met het vermelden van (al) jouw studentenbaantjes.

Menig werkgever hanteert namelijk de regel, dat als jij veel tijd in studentenbanen hebt gestoken, dit ten koste is gegaan van jouw studie.


#3 Spreek je netwerk aan

Je cv onder ogen brengen bij zoveel mogelijk mensen vergroot natuurlijk jouw kansen. Hoe groter je netwerk, hoe meer kans je uiteindelijk op die nieuwe job maakt. Het is dus belangrijk om dit voor ogen te houden.

Beperkt je zoektocht niet teveel .. de wereld is op zoek naar jou!


Als je een job hebt gedaan in de sector waar jouw einddoel ligt, is het echt wijs om onder dat netwerk jouw cv te verspreiden.

Goede contacten, die je tijdens je baan hebt opgedaan, zijn te gebruiken als referentie. Deze referentie geeft jouw LinkedInprofiel extra gewicht. Je mag dus stellen dat je veel meer uit jouw studentenjob kunt halen, dan je aanvankelijk zou denken.

Populaire posts van deze blog

Overheid voert overstromingsscore in... Wat kan je verwachten?

Sinds het begin van 2023 worden kandidaat-kopers en -huurders beter geïnformeerd over het overstromingsrisico van vastgoed. Vanaf april 2023 wordt er onderscheid gemaakt tussen de kans dat alleen het perceel overstroomt of dat ook het gebouw overstroomt.  Dit is ingevoerd om het risico dat een woning of tuin onderloopt beter te kunnen inschatten en kan veel ellende voorkomen. Er wordt gebruik gemaakt van geactualiseerde overstromingskaarten en voor elke overstromingsbron wordt duidelijk aangegeven welk gebied een kleine, middelgrote of grote kans heeft te overstromen. Er zijn ook scores gegeven, zogenaamde "overstromingsscores", voor zowel het perceel als het gebouw, waarbij de "slechtste" score D een middelgrote kans op overstroming aangeeft.     De bedoeling van de overstromingsscore: de impact van overstromingen beperken   Deze scores moeten vermeld worden in alle publiciteit voor het vastgoed, zoals een huis met golfjes die aangeeft dat het gebouw een

Waar vind je veilig NFT's?

2021 was het jaar van de NFT. Hoewel NFT’s al jaren aan populariteit winnen, was dit hét jaar waarin de hype echt van start ging. Niet alleen voor de digitale kunstkenner en de liefhebber vanaf het eerste minuut, maar ook voor de ‘gemiddelde mens’. Want als we heel eerlijk zijn, weten we ook dat heel veel mensen nog nooit van een NFT hadden gehoord. Laat staan dat op een NFT Marketplace zouden zitten om de beste veilingen in de gaten te houden. Inmiddels is alles anders. Toen een aantal NFT’s voor bijzondere hoge prijzen werden verkocht en dit ook nog eens groot in het nieuws kwam in Nederland, ging de hype echt officieel van start.  De kans is dan ook groot dat ook jij sinds die tijd steeds meer interesse bent gaan tonen in NFT. Non-fungible tokens zijn uniek, onvervangbaar en leveren in sommige gevallen met de jaren dus ook heel veel geld op. Bovendien is het ook gewoon prachtig om de eigenaar te zijn van een uniek digitaal kunstwerk. Om in bezit te komen van een NFT, zal je lid moet

Text-to-image: zeer krachtige AI mogelijkheden

Typ "Teddyberen werken aan nieuw AI-onderzoek op de maan in de jaren tachtig" in een van de onlangs uitgebrachte tekst-naar-beeld kunstmatige intelligentie beeldgeneratoren, en na slechts enkele seconden produceert de geavanceerde software een griezelig relevant beeld. Teddyberen werken aan nieuw AI-onderzoek op de maan in de jaren tachtig Deze nieuwste trend in synthetische media, die alleen aan je verbeelding gebonden lijkt, heeft velen verrukt, anderen geïnspireerd en sommigen bang gemaakt. Google, onderzoeksbureau OpenAI en AI-verkoper Stability AI hebben elk een tekst-naar-beeldgenerator ontwikkeld die zo krachtig is dat sommige waarnemers zich afvragen of mensen in de toekomst de fotografische opname nog wel kunnen vertrouwen. Als computerwetenschapper die gespecialiseerd is in forensisch onderzoek naar afbeeldingen, heb ik veel nagedacht over deze technologie: waartoe ze in staat is, hoe elk van de tools aan het publiek is aangeboden, en welke lessen we kunnen leren nu