Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe kies je je nieuwe televisie?

Heb je kinderen thuis? Wil je voor hen een nieuwe televisie kopen? In dit bericht geef je advies welk type televisie, en welk merk, je beter koopt.

Koop een televisie, geen computerscherm

Ik zou proberen vermijden om een pc scherm te kopen voor die activiteiten. Een Nintendo, Playstation of YouTube kijken doe je misschien liever op een ietwat groter scherm (zeker Nintendo als er vriendjes op bezoek zijn en dus samen willen spelen). Een pc scherm dat groot is kost een pak meer vergeleken met een tv van diezelfde grootte.

koop dus een televisie, tenzij je echt een desktop hebt en het MOET daarop aangesloten worden.

Merk van de televisie maakt niet uit

Tv's van tegenwoordig lopen allemaal uit dezelfde fabriek en gewoon geassembleerd door de fabrikant van dat merk. Op die budget tv's zijn de marges zo klein dat er maar een paar fabrikanten overblijven die displays maken. De kwaliteit van het scherm zelf zal dus bij elk merk praktisch hetzelfde zijn. Hier en daar is de bouwkwaliteit "wat beter".

Koop een "domme" televisie

Koop ze een "domme" tv van een ietswat bekend merk (is al voldoende dat het bekend in de oren klinkt) samen met een Chromecast (bekijk of het misschien niet al is ingebouwd, maar in een prijsklasse van €300 / €400 is dit typisch van niet). 

Kies een "domme" televisie
 

Levensverwachting van een tv is best wel lang (mijn vorige van 32" was 12 jaar en nog kunnen verkopen aan €50 op 2de hands) en ik denk dat ze eerder gaan klagen om een groter model dan dat de tv het zal opgeven met bestaan.

Of kijk op tweedehandssites

Alternatief is om gewoon de 2de hands markt op te gaan, ze gooien naar je kop met tv's die niemand moet hebben. Let wel op dat je het merk en type goed opzoekt voor je aankoop en kijkt wat het verbruik (oude LCD's verbruiken al snel het dubbele van een nieuwe en bij veel gebruik betaal je dan gewoon aan het verbruik ervan) en bouwjaar is om je alsnog niet in 't zak te laten zetten.

Laat je niet misleiden door oude smart tv's. Dat smart gedeelte is weinig waard als de tv al een leeftijd begint te krijgen (het zal traag zijn of amper nog compatibel met apps van tegenwoordig) en dus gewoon een scherm worden dat je meteen op HDMI 1 of 2 zet.

Zorg dat er minstens 3 HDMI poorten in zijn: eentje voor elke spelconsole en eentje voor de Chromecast. Met een tablet of smartphone kunnen ze dan YouTube, Ketnet kids of wat dan ook naar die Chromecast casten. Kinderen van die leeftijd zullen daar vreselijk snel mee weg zijn, geen nood om die duurdere Chromecast (met Google tv erop te kopen) te kopen. Tenzij je maar 1 tablet hebt en er een risico bestaat dat de ene naar YouTube wil kijken en de andere spelen op de tablet (want de smartphone of tablet is de afstandsbediening van die dat naar tv wil kijken -> maw mogelijkheid tot de andere irriteren). In dat geval is de meerprijs van een Chromecast met Google tv erop het misschien wel waard

Wat is een Chromecast

Als je niet weet wat een Chromecast met Google tv is, dat is eigenlijk een toestel dat je aan de HDMI poort koppelt van een tv en die meteen "smart" maakt. Je kan er dan apps als YouTube, Ketnet, VRT Nu enz op zetten. Met de meegeleverde afstandsbediening navigeer je door de menu's, speel je dingen af en installeer je apps. 

Een Chromecast zelf lijkt er een beetje op maar dan zonder het "smart" stuk. Je moet dan je smartphone of tablet gebruiken en pakweg de YouTube app openen om het beeld te "casten" naar die Chromecast. De tablet of smartphone wordt dus als het waren de afstandsbediening. Deze Chromecast is een stuk goedkoper, maar dan moet je wel een tablet / smartphone vrij hebben.

Populaire posts van deze blog

Wat zijn de verschillende types forumsoftware

  Ik wil het vandaag ook even hebben over de verschillende forumsoftwarepakketten. Maar eerst gaan we in op het fenomeen forum. Vervolgens hebben we het over online forums. Forum In het Romeinse rijk had een forum de functie van een marktplein, waar werd gehandeld. Ook werden er bijeenkomsten gehouden om recht te spreken, werden er aankondigingen gedaan en werd er gediscussieerd. De senatoren kwamen er bijeen. De rol voor die bijeenkomsten werd steeds belangrijker. Het antieke forum van Jerash (Jordanië) Online forum Op online forums kan je vragen stellen en over onderwerpen discussiëren. Je kunt een discussie beginnen door een bericht aan te bieden.  Afhankelijk van je toegangsrechten en/of de forumconfiguratie worden berichten al of niet direct geplaatst.  Een typisch online forum   Een zogenoemde moderator kan een bericht weigeren of later verwijderen.  Andere gebruikers kunnen reageren op je bericht en zo kan zich een zogenoemde thread vormen. Gebruikers kunnen vervolgens ook op de

Amazon komt naar België (update)

Er verandert voor de meeste klanten weinig: Amazon is al ingeburgerd in België. In Wallonië en Brussel komt een op de vijf bpost-pakketten van Amazon.fr. Naar schatting is 60% van de e-commercemarkt in Wallonië in handen van Amazon, via zijn Franse site. In Vlaanderen zijn de consumenten klant van de Amerikaanse webwinkel en van de Nederlandse site, die sinds maart 2020 online is. Impact op online handelaars Voor de handelaars, en voor online winkels, hangen wel veranderingen in de lucht. Winkels zoals Bol.com, Coolblue en Mediamarkt zullen het de komende maanden en jaren moeilijker krijgen. Populaire merken zoals Samsung hebben internationale overeenkomsten met Amazon gesloten. Het is gemakkelijk te raden op welke website Samsung zijn producten tegen de laagste prijs aanbiedt. Om zijn positie te behouden, zal Bol.com zich bijvoorbeeld moeten onderscheiden door een zeer goede band op te bouwen met zijn klanten. Impact op kleine handelaars Ook de traditionele detailhandelaars zullen de