Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe kies je je nieuwe televisie?

Heb je kinderen thuis? Wil je voor hen een nieuwe televisie kopen? In dit bericht geef je advies welk type televisie, en welk merk, je beter koopt.

Koop een televisie, geen computerscherm

Ik zou proberen vermijden om een pc scherm te kopen voor die activiteiten. Een Nintendo, Playstation of YouTube kijken doe je misschien liever op een ietwat groter scherm (zeker Nintendo als er vriendjes op bezoek zijn en dus samen willen spelen). Een pc scherm dat groot is kost een pak meer vergeleken met een tv van diezelfde grootte.

koop dus een televisie, tenzij je echt een desktop hebt en het MOET daarop aangesloten worden.

Merk van de televisie maakt niet uit

Tv's van tegenwoordig lopen allemaal uit dezelfde fabriek en gewoon geassembleerd door de fabrikant van dat merk. Op die budget tv's zijn de marges zo klein dat er maar een paar fabrikanten overblijven die displays maken. De kwaliteit van het scherm zelf zal dus bij elk merk praktisch hetzelfde zijn. Hier en daar is de bouwkwaliteit "wat beter".

Koop een "domme" televisie

Koop ze een "domme" tv van een ietswat bekend merk (is al voldoende dat het bekend in de oren klinkt) samen met een Chromecast (bekijk of het misschien niet al is ingebouwd, maar in een prijsklasse van €300 / €400 is dit typisch van niet). 

Kies een "domme" televisie
 

Levensverwachting van een tv is best wel lang (mijn vorige van 32" was 12 jaar en nog kunnen verkopen aan €50 op 2de hands) en ik denk dat ze eerder gaan klagen om een groter model dan dat de tv het zal opgeven met bestaan.

Of kijk op tweedehandssites

Alternatief is om gewoon de 2de hands markt op te gaan, ze gooien naar je kop met tv's die niemand moet hebben. Let wel op dat je het merk en type goed opzoekt voor je aankoop en kijkt wat het verbruik (oude LCD's verbruiken al snel het dubbele van een nieuwe en bij veel gebruik betaal je dan gewoon aan het verbruik ervan) en bouwjaar is om je alsnog niet in 't zak te laten zetten.

Laat je niet misleiden door oude smart tv's. Dat smart gedeelte is weinig waard als de tv al een leeftijd begint te krijgen (het zal traag zijn of amper nog compatibel met apps van tegenwoordig) en dus gewoon een scherm worden dat je meteen op HDMI 1 of 2 zet.

Zorg dat er minstens 3 HDMI poorten in zijn: eentje voor elke spelconsole en eentje voor de Chromecast. Met een tablet of smartphone kunnen ze dan YouTube, Ketnet kids of wat dan ook naar die Chromecast casten. Kinderen van die leeftijd zullen daar vreselijk snel mee weg zijn, geen nood om die duurdere Chromecast (met Google tv erop te kopen) te kopen. Tenzij je maar 1 tablet hebt en er een risico bestaat dat de ene naar YouTube wil kijken en de andere spelen op de tablet (want de smartphone of tablet is de afstandsbediening van die dat naar tv wil kijken -> maw mogelijkheid tot de andere irriteren). In dat geval is de meerprijs van een Chromecast met Google tv erop het misschien wel waard

Wat is een Chromecast

Als je niet weet wat een Chromecast met Google tv is, dat is eigenlijk een toestel dat je aan de HDMI poort koppelt van een tv en die meteen "smart" maakt. Je kan er dan apps als YouTube, Ketnet, VRT Nu enz op zetten. Met de meegeleverde afstandsbediening navigeer je door de menu's, speel je dingen af en installeer je apps. 

Een Chromecast zelf lijkt er een beetje op maar dan zonder het "smart" stuk. Je moet dan je smartphone of tablet gebruiken en pakweg de YouTube app openen om het beeld te "casten" naar die Chromecast. De tablet of smartphone wordt dus als het waren de afstandsbediening. Deze Chromecast is een stuk goedkoper, maar dan moet je wel een tablet / smartphone vrij hebben.

Populaire posts van deze blog

Overheid voert overstromingsscore in... Wat kan je verwachten?

Sinds het begin van 2023 worden kandidaat-kopers en -huurders beter geïnformeerd over het overstromingsrisico van vastgoed. Vanaf april 2023 wordt er onderscheid gemaakt tussen de kans dat alleen het perceel overstroomt of dat ook het gebouw overstroomt.  Dit is ingevoerd om het risico dat een woning of tuin onderloopt beter te kunnen inschatten en kan veel ellende voorkomen. Er wordt gebruik gemaakt van geactualiseerde overstromingskaarten en voor elke overstromingsbron wordt duidelijk aangegeven welk gebied een kleine, middelgrote of grote kans heeft te overstromen. Er zijn ook scores gegeven, zogenaamde "overstromingsscores", voor zowel het perceel als het gebouw, waarbij de "slechtste" score D een middelgrote kans op overstroming aangeeft.     De bedoeling van de overstromingsscore: de impact van overstromingen beperken   Deze scores moeten vermeld worden in alle publiciteit voor het vastgoed, zoals een huis met golfjes die aangeeft dat het gebouw een

Waar vind je veilig NFT's?

2021 was het jaar van de NFT. Hoewel NFT’s al jaren aan populariteit winnen, was dit hét jaar waarin de hype echt van start ging. Niet alleen voor de digitale kunstkenner en de liefhebber vanaf het eerste minuut, maar ook voor de ‘gemiddelde mens’. Want als we heel eerlijk zijn, weten we ook dat heel veel mensen nog nooit van een NFT hadden gehoord. Laat staan dat op een NFT Marketplace zouden zitten om de beste veilingen in de gaten te houden. Inmiddels is alles anders. Toen een aantal NFT’s voor bijzondere hoge prijzen werden verkocht en dit ook nog eens groot in het nieuws kwam in Nederland, ging de hype echt officieel van start.  De kans is dan ook groot dat ook jij sinds die tijd steeds meer interesse bent gaan tonen in NFT. Non-fungible tokens zijn uniek, onvervangbaar en leveren in sommige gevallen met de jaren dus ook heel veel geld op. Bovendien is het ook gewoon prachtig om de eigenaar te zijn van een uniek digitaal kunstwerk. Om in bezit te komen van een NFT, zal je lid moet

Text-to-image: zeer krachtige AI mogelijkheden

Typ "Teddyberen werken aan nieuw AI-onderzoek op de maan in de jaren tachtig" in een van de onlangs uitgebrachte tekst-naar-beeld kunstmatige intelligentie beeldgeneratoren, en na slechts enkele seconden produceert de geavanceerde software een griezelig relevant beeld. Teddyberen werken aan nieuw AI-onderzoek op de maan in de jaren tachtig Deze nieuwste trend in synthetische media, die alleen aan je verbeelding gebonden lijkt, heeft velen verrukt, anderen geïnspireerd en sommigen bang gemaakt. Google, onderzoeksbureau OpenAI en AI-verkoper Stability AI hebben elk een tekst-naar-beeldgenerator ontwikkeld die zo krachtig is dat sommige waarnemers zich afvragen of mensen in de toekomst de fotografische opname nog wel kunnen vertrouwen. Als computerwetenschapper die gespecialiseerd is in forensisch onderzoek naar afbeeldingen, heb ik veel nagedacht over deze technologie: waartoe ze in staat is, hoe elk van de tools aan het publiek is aangeboden, en welke lessen we kunnen leren nu