Doorgaan naar hoofdcontent

Wat verdien je als zelfstandige? Uitgebreide analyse freelancetarieven

 Heyhey, een vriend van mij werkt regelmatig via freelancewebsites. Ze vroeg mij of ze als zelfstandige nu voldoende verdiende.

Samen met haar heb ik wat rondgekeken en geprobeerd om vergelijkingspunten te zoeken. De website van freelancenetwerk.be geeft zo'n overzicht van uurtarieven:Even in detail kijken. De tabel geeft drie waardes per jobbeschrijving: het minimale tarief, het gemiddelde tarief, en het maximale tarief. Het is niet duidelijk hoe de minimale en maximale tarieven worden bepaald. Zijn dit effectief de minimale en maximale tarieven die op het platform worden gevraagd? Dit lijkt mij onwaarschijnlijk. Daarom werk ik vooral met de gemiddelde tarieven voor freelancers.

Vergelijking gemiddelde uurtarieven

In de gemiddelde uurtarieven zit een range van 30 tot 90 euro per uur. Bovenaan staan Functioneel analyst, Life science, Business intelligence, IT ERP SAP Navision, Interim management, en IT security, vanaf 80 euro per uur. Onderaan staan Lichttechnicus, EPB verslaggever, Merchandisers, Podiumbouwers en Kappers met minder dan 30 euro per uur. 

Sta hier toch even bij stil. Een vergoeding van dertig euro per uur ... Dat is niet veel als zelfstandige want je moet zelf je sociale bijdragen, pensioenbijdragen etc betalen. Denk erover na om over te stappen op een andere jobactiviteit waarbij je twee tot drie keer zoveel kunt verdienen.


Telt je expertise mee voor je uurtarief?

Naast de gemiddelde uurlonen is het de moeite om even te kijken naar de range of breedte van de uurtarieven die je kan vragen. Heb je een beroep waarbij het uurtarief redelijk vast is, maw weinig afhankelijk van je expertise en ervaring? Of is het een activiteit waar die ervaringen belangrijk zijn, waardoor er een brede range is?

Niet toevallig staan de activiteiten Financiele ondersteuning, Hr ondersteuning, Juridische , ondersteuning en Fotograaf hier bovenaan. De duurste fotograaf kan vier (!) keer meer vragen dan de goedkoopste! Bij deze activiteiten zijn bedrijven bereid om diep in de buidel te tasten om de beste freelancer te vinden. Ben je hierin actief als freelancer? Dan kan het de moeite zijn om te focussen op kwaliteit. Want kwaliteit loont!

De minste vrijheid in vergoedingen hebben Kapper, Telemarketing, Boekhouden, Business intelligence, EPB verslaggever, Merchandisers, Podiumbouwer en Chauffeur. De duurste kapper kan maar 20% meer vragen dan de goedkoopste kapper! Bedrijven en particulieren zijn dus niet bereid om meer te betalen voor kwaliteit. Ben je hierin actief? Werk dan op kwantiteit, en focus minder op kwaliteit. Kwaliteit loont (jammer genoeg) niet voor jou!
Dit geldt niet alleen voor laagbetaalde jobs trouwens. Business intelligence is namelijk een van de beter betaalde jobs, maar heeft een heel beperkte "range" waarin bedrijven willen betalen.


De volledige analyse vind je hier.

Populaire posts van deze blog

Hoe stel je een template in voor je phpbb blog?

In deze blogpost leg ik je uit hoe je een nieuwe template kunt instellen voor je phpbb-installatie.  De uitleg is van toepassing op de meest recente versie, 3.3.x. Afbeeldingensets De eerste stap die gezet dient te worden is het instellen van afbeeldingen.  Je laadt de afbeeldingen in de imageset map en geeft de map een duidelijke naam.  Vervolgens ga je verder via het beheerderspaneel om op deze manier de stijlen tab te bewerken.  Via afbeeldingensets klik je op de stijl die je graag wilt aanpassen, druk vervolgens op wijzig.  Hoe stel je een goede template in voor je forum?   Eerst dien je alle afbeeldingen op te speuren die je wilt aanpassen. Hier kun je ook de afmetingen van de diverse afbeeldingen aanpassen. Template Een goed ingestelde template is essentieel voor iedere stijl. HTML zorgt voor codes van een stijl op je blog.  Als je iets wilt toevoegen aan je blog maak je gebruik van een link in de header zodat deze op deze juiste manier wordt weer gegeven.  De link is aan aanpa

Mijn ervaringen met Deliveroo

  Wat zijn jullie ervaringen met Deliveroo? Velen zullen van mening dat het thuisbezorgen van eten een van enorme luxe is.  Mijn Deliveroocarrière bestond vooral uit het transporteren van .. pizza's. Er wordt daarom ook niet voor niets zo veel gebruik van deze mogelijkheid gemaakt. Meerdere populaire sites bieden deze dienst aan, waaronder Deliveroo. Zij bieden tevens een leuke studentenjob aan: het worden van fietskoerier.  Wat moet ik doen? Het is de bedoeling dat jij het eten van de restaurants bij de mensen aan huis brengt. De site zelf belooft veel mooie dingen. Zo is het mogelijk om erg flexibel te werken, omdat jij jouw eigen uren kan indelen en zelf orders kan aannemen. Hiernaast mag jij honderd procent van de fooi die je verdient houden. Weet je toevallig nog meer mensen die ook een bijbaantje zoeken? Dan wordt er een leuke bonus aangeboden voor elk lid dat jij aandraagt. Ook geniet je van bepaalde kortingen.  Het enige wat jij zelf moet doen, is zorgen voor een smartphon

Welke studentenjobs zet ik op mijn cv?

Een studentenjob biedt een extra zakcentje, maar levert ook de nodige ervaringen op. Je kan selectief te werk gaan en je studentenbaantje laten aansluiten op je einddoel. Je snuift dan op wat je straks te wachten staat en je doet waarschijnlijk werk wat je leuk vindt Het kan echter ook voorkomen dat het niet aansluit. Feitelijk doet dat er niet toe. Als je maar weet welke baantjes je straks wel of niet op jouw cv kan zetten. Wil je weten wat wijs is, lees onderstaande dan even goed door: #1 Relevantie is de sleutel Weet je niet zeker of je een bepaalde studentenjob op je curriculum vitae moet zetten? Vraag je dan eens af hoe relevant de baan is, naast de baan waarop je solliciteert. Dit mag je breed zien. Zal je in je nieuwe baan veel contact krijgen met klanten of leveranciers, dan mag je echt wel je communicatieve vaardigheden en klantgerichtheid in neon zetten. Bijvoorbeeld van dat studentenbaantje waar je als horecabediende werkte. Ook als de jobs ver uit elkaar liggen. Deliverooko