Doorgaan naar hoofdcontent

Wat verdien je als zelfstandige? Uitgebreide analyse freelancetarieven

 Heyhey, een vriend van mij werkt regelmatig via freelancewebsites. Ze vroeg mij of ze als zelfstandige nu voldoende verdiende.

Samen met haar heb ik wat rondgekeken en geprobeerd om vergelijkingspunten te zoeken. De website van freelancenetwerk.be geeft zo'n overzicht van uurtarieven:Even in detail kijken. De tabel geeft drie waardes per jobbeschrijving: het minimale tarief, het gemiddelde tarief, en het maximale tarief. Het is niet duidelijk hoe de minimale en maximale tarieven worden bepaald. Zijn dit effectief de minimale en maximale tarieven die op het platform worden gevraagd? Dit lijkt mij onwaarschijnlijk. Daarom werk ik vooral met de gemiddelde tarieven voor freelancers.

Vergelijking gemiddelde uurtarieven

In de gemiddelde uurtarieven zit een range van 30 tot 90 euro per uur. Bovenaan staan Functioneel analyst, Life science, Business intelligence, IT ERP SAP Navision, Interim management, en IT security, vanaf 80 euro per uur. Onderaan staan Lichttechnicus, EPB verslaggever, Merchandisers, Podiumbouwers en Kappers met minder dan 30 euro per uur. 

Sta hier toch even bij stil. Een vergoeding van dertig euro per uur ... Dat is niet veel als zelfstandige want je moet zelf je sociale bijdragen, pensioenbijdragen etc betalen. Denk erover na om over te stappen op een andere jobactiviteit waarbij je twee tot drie keer zoveel kunt verdienen.


Telt je expertise mee voor je uurtarief?

Naast de gemiddelde uurlonen is het de moeite om even te kijken naar de range of breedte van de uurtarieven die je kan vragen. Heb je een beroep waarbij het uurtarief redelijk vast is, maw weinig afhankelijk van je expertise en ervaring? Of is het een activiteit waar die ervaringen belangrijk zijn, waardoor er een brede range is?

Niet toevallig staan de activiteiten Financiele ondersteuning, Hr ondersteuning, Juridische , ondersteuning en Fotograaf hier bovenaan. De duurste fotograaf kan vier (!) keer meer vragen dan de goedkoopste! Bij deze activiteiten zijn bedrijven bereid om diep in de buidel te tasten om de beste freelancer te vinden. Ben je hierin actief als freelancer? Dan kan het de moeite zijn om te focussen op kwaliteit. Want kwaliteit loont!

De minste vrijheid in vergoedingen hebben Kapper, Telemarketing, Boekhouden, Business intelligence, EPB verslaggever, Merchandisers, Podiumbouwer en Chauffeur. De duurste kapper kan maar 20% meer vragen dan de goedkoopste kapper! Bedrijven en particulieren zijn dus niet bereid om meer te betalen voor kwaliteit. Ben je hierin actief? Werk dan op kwantiteit, en focus minder op kwaliteit. Kwaliteit loont (jammer genoeg) niet voor jou!
Dit geldt niet alleen voor laagbetaalde jobs trouwens. Business intelligence is namelijk een van de beter betaalde jobs, maar heeft een heel beperkte "range" waarin bedrijven willen betalen.


De volledige analyse vind je hier.

Populaire posts van deze blog

Belastingsproblemen met crypto.com

 In mijn omgeving zijn er een aantal mensen met een crypto.com account en bankkaart. De voorbije maanden werden ze gecontacteerd door ... de fiscus met vragen over hun account. Details Zelfs zonder de vragen van de fiscus, lijken er wel wat belastingproblemen te zijn met crypto.com : De fiscus kent je rekening wat mij problemen geeft is de Litouwse rekening die u kunt gebruiken voor SEPA-overschrijving. De naam van de eigenaar van deze IBAN rekening is niet Crypto.com maar wel de gebruiker volgens de gegevens in de app !  Deze Litouwse financiële instelling is hier in België geregistreerd (ik heb het gecontroleerd op de website van de FSMA). Het wordt digitale financiële instelling genoemd (of iets in die aard, ik herinner me de exacte termen niet). Maar wat me verbaast is dat ik me er niet van bewust ben dat ik me er heb aangemeld (maar enkel bij Crypto.com).  Transactive Systems UAB Jogailos street 9 01116 Vilnius   Ik zou graag willen weten of ik echt een Litouwse account heb. Als d

Easyhost slaat prijzen op (november 2021)

Lap. Daar begint het al. Ik kreeg gisterenmiddag een mailtje van Easyhost:  Naast onze intensieve investeringen moeten we ook stijgende prijzen van energie, licenties en hardware (zoals servers of harde schijven) vaststellen. Dat alles dwingt ons een aanpassing van onze prijzen door te voeren. Om jou het beste van onszelf te kunnen geven. Oeps, dat voorspelt geen goed. Wat is Easyhost Easyhost is een hostingbedrijf binnen de team.blue groep, een van de grootste hostingbedrijven in Europa. Easyhost specifiek focust zich op " goedkope hosting mét kwaliteit! ". Goedkope hosting met kwaliteit Wat is goedkope hosting natuurlijk? Hieronder vind je de laatste prijzenlijst van easyhost (november 2021): Prijzenlijst Easyhost Goedkoop vind ik het niet. Een .be-domeinnaam kost 18 euro per jaar, het kleinste hostingpaket 72 euro per jaar. Ter vergelijking: domeinnamen zoals een .be worden door andere hosters aangeboden vanaf 7 euro per jaar, basishosting kan vanaf 24 euro. Dit een bespar

De voordelen van een standing desk

We zitten allemaal veel te veel en bewegen veel te weinig. Dat is de belangrijkste conclusie van recente studies naar de gevolgen van een slecht leefpatroon op onze gezondheid. Teveel zitten begint al op ons werk en gaat verder tijdens onze vrije uren. Computeren, lezen, televisie kijken... We doen het vaak al zittend. Wat zijn de gevolgen van een zittend bestaan en wat kunnen we er zelf aan doen? Zitten is ongezond Te weinig bewegen is de grootste vijand van onze gezondheid. Er werd al veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en de resultaten wijzen allemaal in dezelfde richting. Te weinig bewegen is even ongezond als roken. Je moet nu niet onmiddellijk gaan trainen zoals een topsporter. Dagelijks een half uurtje wandelen, joggen, fietsen of zwemmen op je eigen tempo volstaat. Kun je meer aan en valt het in je smaak, dan kun je je inspanningen nog altijd opvoeren. Teveel zitten is niet gezond De nadelen van teveel zitten De resultaten van alle onderzoeken naar de gevolgen van een g