Doorgaan naar hoofdcontent

Wat verdien je als zelfstandige? Uitgebreide analyse freelancetarieven

 Heyhey, een vriend van mij werkt regelmatig via freelancewebsites. Ze vroeg mij of ze als zelfstandige nu voldoende verdiende.

Samen met haar heb ik wat rondgekeken en geprobeerd om vergelijkingspunten te zoeken. De website van freelancenetwerk.be geeft zo'n overzicht van uurtarieven:Even in detail kijken. De tabel geeft drie waardes per jobbeschrijving: het minimale tarief, het gemiddelde tarief, en het maximale tarief. Het is niet duidelijk hoe de minimale en maximale tarieven worden bepaald. Zijn dit effectief de minimale en maximale tarieven die op het platform worden gevraagd? Dit lijkt mij onwaarschijnlijk. Daarom werk ik vooral met de gemiddelde tarieven voor freelancers.

Vergelijking gemiddelde uurtarieven

In de gemiddelde uurtarieven zit een range van 30 tot 90 euro per uur. Bovenaan staan Functioneel analyst, Life science, Business intelligence, IT ERP SAP Navision, Interim management, en IT security, vanaf 80 euro per uur. Onderaan staan Lichttechnicus, EPB verslaggever, Merchandisers, Podiumbouwers en Kappers met minder dan 30 euro per uur. 

Sta hier toch even bij stil. Een vergoeding van dertig euro per uur ... Dat is niet veel als zelfstandige want je moet zelf je sociale bijdragen, pensioenbijdragen etc betalen. Denk erover na om over te stappen op een andere jobactiviteit waarbij je twee tot drie keer zoveel kunt verdienen.


Telt je expertise mee voor je uurtarief?

Naast de gemiddelde uurlonen is het de moeite om even te kijken naar de range of breedte van de uurtarieven die je kan vragen. Heb je een beroep waarbij het uurtarief redelijk vast is, maw weinig afhankelijk van je expertise en ervaring? Of is het een activiteit waar die ervaringen belangrijk zijn, waardoor er een brede range is?

Niet toevallig staan de activiteiten Financiele ondersteuning, Hr ondersteuning, Juridische , ondersteuning en Fotograaf hier bovenaan. De duurste fotograaf kan vier (!) keer meer vragen dan de goedkoopste! Bij deze activiteiten zijn bedrijven bereid om diep in de buidel te tasten om de beste freelancer te vinden. Ben je hierin actief als freelancer? Dan kan het de moeite zijn om te focussen op kwaliteit. Want kwaliteit loont!

De minste vrijheid in vergoedingen hebben Kapper, Telemarketing, Boekhouden, Business intelligence, EPB verslaggever, Merchandisers, Podiumbouwer en Chauffeur. De duurste kapper kan maar 20% meer vragen dan de goedkoopste kapper! Bedrijven en particulieren zijn dus niet bereid om meer te betalen voor kwaliteit. Ben je hierin actief? Werk dan op kwantiteit, en focus minder op kwaliteit. Kwaliteit loont (jammer genoeg) niet voor jou!
Dit geldt niet alleen voor laagbetaalde jobs trouwens. Business intelligence is namelijk een van de beter betaalde jobs, maar heeft een heel beperkte "range" waarin bedrijven willen betalen.


De volledige analyse vind je hier.

Populaire posts van deze blog

Overheid voert overstromingsscore in... Wat kan je verwachten?

Sinds het begin van 2023 worden kandidaat-kopers en -huurders beter geïnformeerd over het overstromingsrisico van vastgoed. Vanaf april 2023 wordt er onderscheid gemaakt tussen de kans dat alleen het perceel overstroomt of dat ook het gebouw overstroomt.  Dit is ingevoerd om het risico dat een woning of tuin onderloopt beter te kunnen inschatten en kan veel ellende voorkomen. Er wordt gebruik gemaakt van geactualiseerde overstromingskaarten en voor elke overstromingsbron wordt duidelijk aangegeven welk gebied een kleine, middelgrote of grote kans heeft te overstromen. Er zijn ook scores gegeven, zogenaamde "overstromingsscores", voor zowel het perceel als het gebouw, waarbij de "slechtste" score D een middelgrote kans op overstroming aangeeft.     De bedoeling van de overstromingsscore: de impact van overstromingen beperken   Deze scores moeten vermeld worden in alle publiciteit voor het vastgoed, zoals een huis met golfjes die aangeeft dat het gebouw een

Waar vind je veilig NFT's?

2021 was het jaar van de NFT. Hoewel NFT’s al jaren aan populariteit winnen, was dit hét jaar waarin de hype echt van start ging. Niet alleen voor de digitale kunstkenner en de liefhebber vanaf het eerste minuut, maar ook voor de ‘gemiddelde mens’. Want als we heel eerlijk zijn, weten we ook dat heel veel mensen nog nooit van een NFT hadden gehoord. Laat staan dat op een NFT Marketplace zouden zitten om de beste veilingen in de gaten te houden. Inmiddels is alles anders. Toen een aantal NFT’s voor bijzondere hoge prijzen werden verkocht en dit ook nog eens groot in het nieuws kwam in Nederland, ging de hype echt officieel van start.  De kans is dan ook groot dat ook jij sinds die tijd steeds meer interesse bent gaan tonen in NFT. Non-fungible tokens zijn uniek, onvervangbaar en leveren in sommige gevallen met de jaren dus ook heel veel geld op. Bovendien is het ook gewoon prachtig om de eigenaar te zijn van een uniek digitaal kunstwerk. Om in bezit te komen van een NFT, zal je lid moet