Doorgaan naar hoofdcontent

Wat verdien je als zelfstandige? Uitgebreide analyse freelancetarieven

 Heyhey, een vriend van mij werkt regelmatig via freelancewebsites. Ze vroeg mij of ze als zelfstandige nu voldoende verdiende.

Samen met haar heb ik wat rondgekeken en geprobeerd om vergelijkingspunten te zoeken. De website van freelancenetwerk.be geeft zo'n overzicht van uurtarieven:Even in detail kijken. De tabel geeft drie waardes per jobbeschrijving: het minimale tarief, het gemiddelde tarief, en het maximale tarief. Het is niet duidelijk hoe de minimale en maximale tarieven worden bepaald. Zijn dit effectief de minimale en maximale tarieven die op het platform worden gevraagd? Dit lijkt mij onwaarschijnlijk. Daarom werk ik vooral met de gemiddelde tarieven voor freelancers.

Vergelijking gemiddelde uurtarieven

In de gemiddelde uurtarieven zit een range van 30 tot 90 euro per uur. Bovenaan staan Functioneel analyst, Life science, Business intelligence, IT ERP SAP Navision, Interim management, en IT security, vanaf 80 euro per uur. Onderaan staan Lichttechnicus, EPB verslaggever, Merchandisers, Podiumbouwers en Kappers met minder dan 30 euro per uur. 

Sta hier toch even bij stil. Een vergoeding van dertig euro per uur ... Dat is niet veel als zelfstandige want je moet zelf je sociale bijdragen, pensioenbijdragen etc betalen. Denk erover na om over te stappen op een andere jobactiviteit waarbij je twee tot drie keer zoveel kunt verdienen.


Telt je expertise mee voor je uurtarief?

Naast de gemiddelde uurlonen is het de moeite om even te kijken naar de range of breedte van de uurtarieven die je kan vragen. Heb je een beroep waarbij het uurtarief redelijk vast is, maw weinig afhankelijk van je expertise en ervaring? Of is het een activiteit waar die ervaringen belangrijk zijn, waardoor er een brede range is?

Niet toevallig staan de activiteiten Financiele ondersteuning, Hr ondersteuning, Juridische , ondersteuning en Fotograaf hier bovenaan. De duurste fotograaf kan vier (!) keer meer vragen dan de goedkoopste! Bij deze activiteiten zijn bedrijven bereid om diep in de buidel te tasten om de beste freelancer te vinden. Ben je hierin actief als freelancer? Dan kan het de moeite zijn om te focussen op kwaliteit. Want kwaliteit loont!

De minste vrijheid in vergoedingen hebben Kapper, Telemarketing, Boekhouden, Business intelligence, EPB verslaggever, Merchandisers, Podiumbouwer en Chauffeur. De duurste kapper kan maar 20% meer vragen dan de goedkoopste kapper! Bedrijven en particulieren zijn dus niet bereid om meer te betalen voor kwaliteit. Ben je hierin actief? Werk dan op kwantiteit, en focus minder op kwaliteit. Kwaliteit loont (jammer genoeg) niet voor jou!
Dit geldt niet alleen voor laagbetaalde jobs trouwens. Business intelligence is namelijk een van de beter betaalde jobs, maar heeft een heel beperkte "range" waarin bedrijven willen betalen.


De volledige analyse vind je hier.

Populaire posts van deze blog

Wat zijn de verschillende types forumsoftware

  Ik wil het vandaag ook even hebben over de verschillende forumsoftwarepakketten. Maar eerst gaan we in op het fenomeen forum. Vervolgens hebben we het over online forums. Forum In het Romeinse rijk had een forum de functie van een marktplein, waar werd gehandeld. Ook werden er bijeenkomsten gehouden om recht te spreken, werden er aankondigingen gedaan en werd er gediscussieerd. De senatoren kwamen er bijeen. De rol voor die bijeenkomsten werd steeds belangrijker. Het antieke forum van Jerash (Jordanië) Online forum Op online forums kan je vragen stellen en over onderwerpen discussiëren. Je kunt een discussie beginnen door een bericht aan te bieden.  Afhankelijk van je toegangsrechten en/of de forumconfiguratie worden berichten al of niet direct geplaatst.  Een typisch online forum   Een zogenoemde moderator kan een bericht weigeren of later verwijderen.  Andere gebruikers kunnen reageren op je bericht en zo kan zich een zogenoemde thread vormen. Gebruikers kunnen vervolgens ook op de

Belastingsproblemen met crypto.com

 In mijn omgeving zijn er een aantal mensen met een crypto.com account en bankkaart. De voorbije maanden werden ze gecontacteerd door ... de fiscus met vragen over hun account. Details Zelfs zonder de vragen van de fiscus, lijken er wel wat belastingproblemen te zijn met crypto.com : De fiscus kent je rekening wat mij problemen geeft is de Litouwse rekening die u kunt gebruiken voor SEPA-overschrijving. De naam van de eigenaar van deze IBAN rekening is niet Crypto.com maar wel de gebruiker volgens de gegevens in de app !  Deze Litouwse financiële instelling is hier in België geregistreerd (ik heb het gecontroleerd op de website van de FSMA). Het wordt digitale financiële instelling genoemd (of iets in die aard, ik herinner me de exacte termen niet). Maar wat me verbaast is dat ik me er niet van bewust ben dat ik me er heb aangemeld (maar enkel bij Crypto.com).  Transactive Systems UAB Jogailos street 9 01116 Vilnius   Ik zou graag willen weten of ik echt een Litouwse account heb. Als d

Technologische snufjes tegen tandenknarsen

Toen bruxisme voor het eerst werd behandeld, was de behandeling van eerste keuze een gebitsbeschermer. Het enige wat de gebitsbeschermer deed, was schade aan de aangrenzende tand- en mondstructuren voorkomen als de patiënt zijn tanden op elkaar klemde. Hiermee werd niet de eigenlijke aandoening behandeld, maar alleen de symptomen. De Middeleeuwen Met de vooruitgang in het onderzoek ontdekte men dat een patiënt getraind kon worden om zijn tanden niet langer op elkaar te klemmen. De eerste hulpmiddelen die hiervoor werden gebruikt waren slechts traditionele gebitsbeschermers met kleine aanpassingen. De aanpassingen die aan de traditionele gebitsbeschermer werden toegevoegd, zonden een negatieve prikkel naar de patiënt die niet te groot was, maar net genoeg om ervoor te zorgen dat de patiënt onbewust de negatieve gewoonte niet wilde voortzetten. Moderne behandelingsmogelijkheden Met de vooruitgang in de algemene technologie, zijn er ook grote stappen gezet in de medische en tandheelkundig