Doorgaan naar hoofdcontent

Technologische snufjes tegen tandenknarsen

Toen bruxisme voor het eerst werd behandeld, was de behandeling van eerste keuze een gebitsbeschermer. Het enige wat de gebitsbeschermer deed, was schade aan de aangrenzende tand- en mondstructuren voorkomen als de patiënt zijn tanden op elkaar klemde. Hiermee werd niet de eigenlijke aandoening behandeld, maar alleen de symptomen.

De Middeleeuwen

Met de vooruitgang in het onderzoek ontdekte men dat een patiënt getraind kon worden om zijn tanden niet langer op elkaar te klemmen. De eerste hulpmiddelen die hiervoor werden gebruikt waren slechts traditionele gebitsbeschermers met kleine aanpassingen. De aanpassingen die aan de traditionele gebitsbeschermer werden toegevoegd, zonden een negatieve prikkel naar de patiënt die niet te groot was, maar net genoeg om ervoor te zorgen dat de patiënt onbewust de negatieve gewoonte niet wilde voortzetten.

Moderne behandelingsmogelijkheden

Met de vooruitgang in de algemene technologie, zijn er ook grote stappen gezet in de medische en tandheelkundige technologie. 

Twee voorbeelden:

De SleepGuard Biofeedback Hoofdband. Deze ultramoderne technologie maakt gebruik van eerder onderzoek en alle moderne apparatuur om een patiënt te leren zijn tanden niet op elkaar te klemmen.

Kaakpunt. Een online programma's specifiek opgezet om je stressniveau, en de impact op bruxisme, te beperken.

Hoe werkt de SleepGuard Biofeedback Hoofdband?

De SleepGuard Biofeedback Hoofdband werkt door het combineren van de technologie van Electromyografie, of EMG, en jaren van onderzoek uit het verleden. De hoofdband maakt gebruik van EMG om te detecteren wanneer een patiënt zijn tanden klemt. Dit apparaat detecteert wanneer een patiënt zijn tanden klemt door de minieme spierspasmen te voelen die leiden tot het klemmen en knarsen van de tanden. Wanneer het EMG dit detecteert, zal het een geluidssignaal naar de patiënt sturen om de slaapcyclus van de patiënt heel zachtjes en lichtjes te verstoren en hem te dwingen met deze actie te stoppen.

Na verloop van tijd, als de patiënt de hoofdband draagt, zal hij langzaam stoppen met de actie. Onbewust zal de patiënt een nieuwe gewoonte vormen om het geluidssignaal te vermijden door niet te klemmen en te knarsen.

Deze nieuwe gewoonte wordt gevormd zoals bij de hond van Pavlov. Zoals we allemaal weten, begon de hond van Pavlov te watertanden als hij een bel hoorde rinkelen. Dit kwam door de positieve feedback van het ontvangen van voedsel wanneer de bel rinkelde. Dit is ongeveer hetzelfde met de hoofdband, alleen vermijdt de patiënt een negatieve stimulus, die van het geluidssignaal.

Conclusie

Geneeskunde en tandheelkunde hebben een lange weg afgelegd. Naarmate de technologie voortschrijdt, zullen ook de behandelingen in de geneeskunde en de tandheelkunde vooruitgaan. Dit is duidelijk te zien in deze nieuw technologie. De website https://www.cureteethgrinding.com/ houdt een overzicht bij van meer mogelijke remedies.

Als de aandoening aanhoudt, of als er tekenen van tand- en tandvleeserosie optreden, kunt u het beste professionele hulp zoeken. Afhankelijk van de oorzaak bezoek je hierbij best een tandarts zijn of gespecialiseerd kaakkinesitherapeut

Populaire posts van deze blog

Overheid voert overstromingsscore in... Wat kan je verwachten?

Sinds het begin van 2023 worden kandidaat-kopers en -huurders beter geïnformeerd over het overstromingsrisico van vastgoed. Vanaf april 2023 wordt er onderscheid gemaakt tussen de kans dat alleen het perceel overstroomt of dat ook het gebouw overstroomt.  Dit is ingevoerd om het risico dat een woning of tuin onderloopt beter te kunnen inschatten en kan veel ellende voorkomen. Er wordt gebruik gemaakt van geactualiseerde overstromingskaarten en voor elke overstromingsbron wordt duidelijk aangegeven welk gebied een kleine, middelgrote of grote kans heeft te overstromen. Er zijn ook scores gegeven, zogenaamde "overstromingsscores", voor zowel het perceel als het gebouw, waarbij de "slechtste" score D een middelgrote kans op overstroming aangeeft.     De bedoeling van de overstromingsscore: de impact van overstromingen beperken   Deze scores moeten vermeld worden in alle publiciteit voor het vastgoed, zoals een huis met golfjes die aangeeft dat het gebouw een

Waar vind je veilig NFT's?

2021 was het jaar van de NFT. Hoewel NFT’s al jaren aan populariteit winnen, was dit hét jaar waarin de hype echt van start ging. Niet alleen voor de digitale kunstkenner en de liefhebber vanaf het eerste minuut, maar ook voor de ‘gemiddelde mens’. Want als we heel eerlijk zijn, weten we ook dat heel veel mensen nog nooit van een NFT hadden gehoord. Laat staan dat op een NFT Marketplace zouden zitten om de beste veilingen in de gaten te houden. Inmiddels is alles anders. Toen een aantal NFT’s voor bijzondere hoge prijzen werden verkocht en dit ook nog eens groot in het nieuws kwam in Nederland, ging de hype echt officieel van start.  De kans is dan ook groot dat ook jij sinds die tijd steeds meer interesse bent gaan tonen in NFT. Non-fungible tokens zijn uniek, onvervangbaar en leveren in sommige gevallen met de jaren dus ook heel veel geld op. Bovendien is het ook gewoon prachtig om de eigenaar te zijn van een uniek digitaal kunstwerk. Om in bezit te komen van een NFT, zal je lid moet