Doorgaan naar hoofdcontent

Plots pijn in de rug... help!

 Help, ik heb rugpijn, wat nu?

Panikeer niet

De kans is groot dat het gewoon van zichzelf zal overgaan. Meestal gaat een acuut rugprobleem weg tussen de 2-6weken. Behalver bij veranderingen in de werking van je blaas of darmen, spierzwakte in de voet/been, plotselinge verandering in gewicht of dat je rugpijn er gekomen is door een val. Dan kan je best eens langsgaan bij de dokter. Bij twijfel ga direct bij je huisarts.

Iedereen heeft wel eens rugpijn...


Zoek een goede houding

Ga eens op zoek naar houdingen waarbij de pijn minder scherp is. Blijf eventjes in deze houdingen en ga dan lichtjes rond deze positie gaan bewegingen, langzaam aan een beetje verder.


Probeer zacht in te ademen

Diepe ademenhalingen kunnen ook helpen. Let er wel op dat je buikademhaling doet en niet teveel hoog/met de borstkast ademt.


Zoek je pijn

Ga nu op zoek naar het moment waarop de pijn opduikt. Keer dan een beetje terug en start vandaaruit lichte bewegingen en doe enkele diepe buikademhalingen. Kijk of je nu verder geraakt zonder pijn. In het begin kan dit wel wat onaangenaam aanvoelen. Je hebt drie types rugpijn: lage rugpijn, middenrugpijn en hoge rugpijn (nekpijn).

Probeer te achterhalen wáár het precies pijn doet


Vergeet niet te bewegen

Zoek naar vormen van bewegen die je geen pijn geeft, ga deze dan doen. Pendelbewegingen, fietsen, wandelen, gewrichten plooien en strekken,.., eender wat. Bewegingen die geen pijn uitlokken gaan pijndempend werken op je volledig lichaam.

Sommige sporten zijn beter dan andere, in dit artikel lees je wat de ideale sport bij rugpijn is.


Leef je leven

Probeer zoveel mogelijk je dagdagelijkse activiteiten verder te zetten. Je hoeft niet in je bed te kruipen. Uiteraard enkel als de pijn dit toelaat.


Wanneer naar de dokter of kinesist?

Als binnen de week je klachten niet verbeteren of zelfs verslechteren, ga dan zeker langs bij je dokter om je verder te helpen. Deze kan dan kijken voor eventueel kinesitherapie voor te schrijven of andere zaken.

Bron: gezondheidsblog

Populaire posts van deze blog

Overheid voert overstromingsscore in... Wat kan je verwachten?

Sinds het begin van 2023 worden kandidaat-kopers en -huurders beter geïnformeerd over het overstromingsrisico van vastgoed. Vanaf april 2023 wordt er onderscheid gemaakt tussen de kans dat alleen het perceel overstroomt of dat ook het gebouw overstroomt.  Dit is ingevoerd om het risico dat een woning of tuin onderloopt beter te kunnen inschatten en kan veel ellende voorkomen. Er wordt gebruik gemaakt van geactualiseerde overstromingskaarten en voor elke overstromingsbron wordt duidelijk aangegeven welk gebied een kleine, middelgrote of grote kans heeft te overstromen. Er zijn ook scores gegeven, zogenaamde "overstromingsscores", voor zowel het perceel als het gebouw, waarbij de "slechtste" score D een middelgrote kans op overstroming aangeeft.     De bedoeling van de overstromingsscore: de impact van overstromingen beperken   Deze scores moeten vermeld worden in alle publiciteit voor het vastgoed, zoals een huis met golfjes die aangeeft dat het gebouw een

Waar vind je veilig NFT's?

2021 was het jaar van de NFT. Hoewel NFT’s al jaren aan populariteit winnen, was dit hét jaar waarin de hype echt van start ging. Niet alleen voor de digitale kunstkenner en de liefhebber vanaf het eerste minuut, maar ook voor de ‘gemiddelde mens’. Want als we heel eerlijk zijn, weten we ook dat heel veel mensen nog nooit van een NFT hadden gehoord. Laat staan dat op een NFT Marketplace zouden zitten om de beste veilingen in de gaten te houden. Inmiddels is alles anders. Toen een aantal NFT’s voor bijzondere hoge prijzen werden verkocht en dit ook nog eens groot in het nieuws kwam in Nederland, ging de hype echt officieel van start.  De kans is dan ook groot dat ook jij sinds die tijd steeds meer interesse bent gaan tonen in NFT. Non-fungible tokens zijn uniek, onvervangbaar en leveren in sommige gevallen met de jaren dus ook heel veel geld op. Bovendien is het ook gewoon prachtig om de eigenaar te zijn van een uniek digitaal kunstwerk. Om in bezit te komen van een NFT, zal je lid moet