Doorgaan naar hoofdcontent

Plots pijn in de rug... help!

 Help, ik heb rugpijn, wat nu?

Panikeer niet

De kans is groot dat het gewoon van zichzelf zal overgaan. Meestal gaat een acuut rugprobleem weg tussen de 2-6weken. Behalver bij veranderingen in de werking van je blaas of darmen, spierzwakte in de voet/been, plotselinge verandering in gewicht of dat je rugpijn er gekomen is door een val. Dan kan je best eens langsgaan bij de dokter. Bij twijfel ga direct bij je huisarts.

Iedereen heeft wel eens rugpijn...


Zoek een goede houding

Ga eens op zoek naar houdingen waarbij de pijn minder scherp is. Blijf eventjes in deze houdingen en ga dan lichtjes rond deze positie gaan bewegingen, langzaam aan een beetje verder.


Probeer zacht in te ademen

Diepe ademenhalingen kunnen ook helpen. Let er wel op dat je buikademhaling doet en niet teveel hoog/met de borstkast ademt.


Zoek je pijn

Ga nu op zoek naar het moment waarop de pijn opduikt. Keer dan een beetje terug en start vandaaruit lichte bewegingen en doe enkele diepe buikademhalingen. Kijk of je nu verder geraakt zonder pijn. In het begin kan dit wel wat onaangenaam aanvoelen. Je hebt drie types rugpijn: lage rugpijn, middenrugpijn en hoge rugpijn (nekpijn).

Probeer te achterhalen wáár het precies pijn doet


Vergeet niet te bewegen

Zoek naar vormen van bewegen die je geen pijn geeft, ga deze dan doen. Pendelbewegingen, fietsen, wandelen, gewrichten plooien en strekken,.., eender wat. Bewegingen die geen pijn uitlokken gaan pijndempend werken op je volledig lichaam.

Sommige sporten zijn beter dan andere, in dit artikel lees je wat de ideale sport bij rugpijn is.


Leef je leven

Probeer zoveel mogelijk je dagdagelijkse activiteiten verder te zetten. Je hoeft niet in je bed te kruipen. Uiteraard enkel als de pijn dit toelaat.


Wanneer naar de dokter of kinesist?

Als binnen de week je klachten niet verbeteren of zelfs verslechteren, ga dan zeker langs bij je dokter om je verder te helpen. Deze kan dan kijken voor eventueel kinesitherapie voor te schrijven of andere zaken.

Bron: gezondheidsblog

Populaire posts van deze blog

Wat zijn de verschillende types forumsoftware

  Ik wil het vandaag ook even hebben over de verschillende forumsoftwarepakketten. Maar eerst gaan we in op het fenomeen forum. Vervolgens hebben we het over online forums. Forum In het Romeinse rijk had een forum de functie van een marktplein, waar werd gehandeld. Ook werden er bijeenkomsten gehouden om recht te spreken, werden er aankondigingen gedaan en werd er gediscussieerd. De senatoren kwamen er bijeen. De rol voor die bijeenkomsten werd steeds belangrijker. Het antieke forum van Jerash (Jordanië) Online forum Op online forums kan je vragen stellen en over onderwerpen discussiëren. Je kunt een discussie beginnen door een bericht aan te bieden.  Afhankelijk van je toegangsrechten en/of de forumconfiguratie worden berichten al of niet direct geplaatst.  Een typisch online forum   Een zogenoemde moderator kan een bericht weigeren of later verwijderen.  Andere gebruikers kunnen reageren op je bericht en zo kan zich een zogenoemde thread vormen. Gebruikers kunnen vervolgens ook op de

Reisverzekeringen vergelijken

Eindelijk terug zomer, en onze vakantie komt er terug aan. Met ons gezin proberen we altijd avontuurlijke sporten uit: mountainbike, weefvliegen, etc. En we willen veilig zijn, ook als er iets mis gaat. Daarom nemen we altijd een reisverzekering. Bedoeling: reisverzekeringen vergelijken Ik heb geprobeerd een overzicht te geven van de verschillende opties die er zijn voor medische + reisverzekeringen tijdens reizen naar het buitenland (voor medische, niet-EU is de belangrijkste focus). Ook loungetoegang bij Brussels Airport zou ik wel leuk vindden. Ik wil een discussie op gang brengen over de beste combinatie van opties. De laatste twee vermeldingen in de lijst zijn louter ter informatie: daar vergelijk ik het verzekeringsaanbod in Europa met wat er in de States voorhanden is. Aanbod reisverzekeringen Europ-assistance Het belangrijkste aanbod van Europ-Assistance is hun "Medische verzekering buiten België". Jaarlijkse kostprijs: 83 euro voor EU + 125 euro met "wereldwijde