Doorgaan naar hoofdcontent

Wat zijn de verschillende types forumsoftware

 

Ik wil het vandaag ook even hebben over de verschillende forumsoftwarepakketten. Maar eerst gaan we in op het fenomeen forum. Vervolgens hebben we het over online forums.

Forum

In het Romeinse rijk had een forum de functie van een marktplein, waar werd gehandeld. Ook werden er bijeenkomsten gehouden om recht te spreken, werden er aankondigingen gedaan en werd er gediscussieerd. De senatoren kwamen er bijeen. De rol voor die bijeenkomsten werd steeds belangrijker.

Gerasa, Jerash, Ovale Forum, Romeinse
Het antieke forum van Jerash (Jordanië)

Online forum

Op online forums kan je vragen stellen en over onderwerpen discussiëren. Je kunt een discussie beginnen door een bericht aan te bieden. 

Afhankelijk van je toegangsrechten en/of de forumconfiguratie worden berichten al of niet direct geplaatst. 

Een typisch online forum

 

Een zogenoemde moderator kan een bericht weigeren of later verwijderen. 

Andere gebruikers kunnen reageren op je bericht en zo kan zich een zogenoemde thread vormen. Gebruikers kunnen vervolgens ook op de reacties op je bericht reageren. Zo kan zich een discussie ontwikkelen.

Forumsoftware

Voor online forums wordt doorgaans specifiek daarvoor ontwikkelde software gebruikt. 

Dat geldt natuurlijk niet voor een gigant als Facebook, die zijn eigen software ontwikkelt. Daar komt bij dat Facebook veel meer is dan een online forum. 

We noemen een aantal verschillen tussen forumsoftwarepakketten:

  • Zijn de discussies vlak of 'threaded'
    In het geval van een vlak forum wordt bij een discussie elk bericht onderaan toegevoegd. Er wordt geen relatie aangegeven tussen de diverse berichten. Je kunt wel een ander bericht citeren. Bij een threaded forum is er wel een lijn zichtbaar. Een manier is om antwoorden op een bepaald bericht daaronder te laten inspringen. Nieuwe antwoorden worden dus niet simpelweg onderaan een discussie gezet.
  • Kan je het thema zelf instellen?
    Bij veel forums kan een thema worden gekozen.  Een thema heeft betrekking op de achtergrond, de kleur en vorm van knoppen en andere cosmetische aspecten.
  • Hoe worden ongelezen berichten opgeslagen?
    De sessiemethode is dat alle berichten als ongelezen worden weergegeven, die zijn binnengekomen sinds de vorige keer dat de gebruiker het forum gebruikte. De 'full'-methode houdt in dat in een database wordt bijgehouden welke berichten ongelezen zijn. Dan bestaat ook de mogelijk tot markeren als ongelezen.
  • Overdraagbaarheid
    Kunnen gegevens worden geëxporteerd en daarna geïmporteerd in een nieuwe installaties van de software.
  • Talen
    Welke talen zijn er mogelijk en vindt er spellingcontrole plaats.
  • Toegang
    Op welke manier wordt toegang tot het forum verkregen. Wordt bijvoorbeeld OAuth of OpenID toegepast.

Stel jezelf deze vragen vooraleer je zelf een type forum kiest!

 

Populaire posts van deze blog

Overheid voert overstromingsscore in... Wat kan je verwachten?

Sinds het begin van 2023 worden kandidaat-kopers en -huurders beter geïnformeerd over het overstromingsrisico van vastgoed. Vanaf april 2023 wordt er onderscheid gemaakt tussen de kans dat alleen het perceel overstroomt of dat ook het gebouw overstroomt.  Dit is ingevoerd om het risico dat een woning of tuin onderloopt beter te kunnen inschatten en kan veel ellende voorkomen. Er wordt gebruik gemaakt van geactualiseerde overstromingskaarten en voor elke overstromingsbron wordt duidelijk aangegeven welk gebied een kleine, middelgrote of grote kans heeft te overstromen. Er zijn ook scores gegeven, zogenaamde "overstromingsscores", voor zowel het perceel als het gebouw, waarbij de "slechtste" score D een middelgrote kans op overstroming aangeeft.     De bedoeling van de overstromingsscore: de impact van overstromingen beperken   Deze scores moeten vermeld worden in alle publiciteit voor het vastgoed, zoals een huis met golfjes die aangeeft dat het gebouw een

Waar vind je veilig NFT's?

2021 was het jaar van de NFT. Hoewel NFT’s al jaren aan populariteit winnen, was dit hét jaar waarin de hype echt van start ging. Niet alleen voor de digitale kunstkenner en de liefhebber vanaf het eerste minuut, maar ook voor de ‘gemiddelde mens’. Want als we heel eerlijk zijn, weten we ook dat heel veel mensen nog nooit van een NFT hadden gehoord. Laat staan dat op een NFT Marketplace zouden zitten om de beste veilingen in de gaten te houden. Inmiddels is alles anders. Toen een aantal NFT’s voor bijzondere hoge prijzen werden verkocht en dit ook nog eens groot in het nieuws kwam in Nederland, ging de hype echt officieel van start.  De kans is dan ook groot dat ook jij sinds die tijd steeds meer interesse bent gaan tonen in NFT. Non-fungible tokens zijn uniek, onvervangbaar en leveren in sommige gevallen met de jaren dus ook heel veel geld op. Bovendien is het ook gewoon prachtig om de eigenaar te zijn van een uniek digitaal kunstwerk. Om in bezit te komen van een NFT, zal je lid moet

How To Reduce Bruxism

  ATTENTION bruxism sufferers! Discover How Thousands of Men and Women Worldwide Have Been Successful With Curing Their Bruxism Within Days! "Former Bruxism Sufferer Reveals The Only Natural Program In Existence That Will Show You How To Reduce Bruxism" Dear Bruxism Sufferer, You’re about to discover what might be the most effective holistic Bruxism cure ever developed. It’s the same program thousands of people just like you and me used to get rid of their bruxism and achieve permanent freedom from all pain. By performing daily 2-minute exercises and making some simple changes to my bad habits, I was able to get rid of my bruxism in a matter of days . If you would like to learn how to cure your bruxism permanently… without drugs, without surgery, and without that cumbersome night guard, then this will be the most important website you will ever visit. I guarantee it and I’ve got the resul