De Vlaamse overheid stelt sinds kort een welvaartsfonds in om noodlijdende ondernemingen te ondersteunen als gevolg van de economische schade die zij hebben geleden door coronamaatregelen.
Het is daarmee onderdeel van een breder steunpakket aan nieuwe maatregelen maar ook de verruiming van bestaande maatregelen. Welke kansen biedt het precies voor bedrijven? Mijn visie.
Korte termijn kansen
Op de korte termijn, is de verwachting natuurlijk dat het fonds noodlijdende ondernemingen tenminste overeind kan helpen houden door in ze te investeren. De hoop is daarnaast echter ook dat het ondernemers de moed en het vertrouwen geeft om in te zetten op ontwikkeling van hun bedrijven.
Het zogenaamde "Welvaartsfonds" bevat hiervoor totaal 500 miljoen, waarvan 240 miljoen startkapitaal vormt, met een aanvulling vanuit private partners. Het biedt de kans aan bedrijven om voorstellen te doen voor concrete initiatieven op het gebied van duurzaamheid en innovatie.
Kleinere bedrijven
Het welvaartsfonds lijkt op de korte termijn de kleine ondernemingen minder goed te bedelen, gezien de aanvragen gehonoreerd worden vanaf 1,25 miljoen tot 50 miljoen euro.
Dit zijn voor kleine ondernemingen grote bedragen en het lokt onevenredige concurrentie uit met omvangrijke bedrijven die grotere ambities ook sneller kunnen waarmaken met een al verworven middelen. Kleinere ondernemingen hebben daarom meer aan de verruiming van bestaande maatregelen zoals de winwin lening en het vriendenaandeel.
Grotere bedrijven
Grotere ondernemingen krijgen met het fonds op de korte termijn juist meer slagkracht met dit fonds om ambitie te herwinnen in de post-corona tijd. Dit is specifiek te noemen op het punt van de achtergestelde leningen die kunnen worden gedicht met investeringen.
Lange termijn kansen
Op de langere termijn, is de verwachting dat het fonds projecten helpt initiëren die langere termijn effecten kunnen bereiken in de bedrijfswereld op het gebied van duurzaamheid en innovatie.
Zo wordt er met name gericht om projecten met de ambities naar meer klimaatneutraliteit, energie- en resource-efficiëntie en circulaire projecten. Dit betekent wel dat de ondernemingen het geld zullen moeten gebruiken om daadwerkelijk stappen te zetten in die duurzame richting met innovaties.
Circulaire en duurzame bedrijfsmodellen
De circulaire vs de "reguliere" economie |
Een tastbare richting hiervoor is om met het fonds de kans aan te grijpen met circulaire of duurzame bedrijfsmodellen. Dit zijn middelen waarmee bedrijven hun waarde creatie centraal stellen, en zich dan afvragen hoe ze deze waarde kunnen bieden aan klanten op duurzamere en meer circulaire werkwijze. Door bedrijfsmodellen in te vullen kunnen ondernemingen ontdekken, waar investeren in een concreet project daadwerkelijk kan helpen in die duurzaamheidsambities.
Conclusie
In essentie lijkt het er op dat het fonds een goed vehikel gaat zijn om grotere bedrijven intrinsiek te motiveren om hun modus operandi duurzamer te maken met een concreet project.
Dit gaat echter minder doorbraken bieden op de langere termijn, als het welvaartsfonds alleen ingezet zal worden op het terugbetalen van achtergestelde leningen. Dan is het vooral voordelig op de korte termijn.
Update augustus 2021
Op hun site lees ik:
Het Welvaartsfonds zal in principe worden opgericht in de loop van 2021 door PMV, in samenwerking met een aantal financiële partners. Aanvragen kunnen wel al ingediend en behandeld worden door PMV.
Maar .. hun site is offline .. Raar. Vermoedelijk komt er niet veel meer van in huis ...