Doorgaan naar hoofdcontent

(update aug 2021) Welke kansen biedt het Vlaams steunfonds?

De Vlaamse overheid stelt sinds kort een welvaartsfonds in om noodlijdende ondernemingen te ondersteunen als gevolg van de economische schade die zij hebben geleden door coronamaatregelen. 

Het is daarmee onderdeel van een breder steunpakket aan nieuwe maatregelen maar ook de verruiming van bestaande maatregelen. Welke kansen biedt het precies voor bedrijven? Mijn visie.

Korte termijn kansen

Op de korte termijn, is de verwachting natuurlijk dat het fonds noodlijdende ondernemingen tenminste overeind kan helpen houden door in ze te investeren. De hoop is daarnaast echter ook dat het ondernemers de moed en het vertrouwen geeft om in te zetten op ontwikkeling van hun bedrijven.

Het zogenaamde "Welvaartsfonds" bevat hiervoor totaal 500 miljoen, waarvan 240 miljoen startkapitaal vormt, met een aanvulling vanuit private partners. Het biedt de kans aan bedrijven om voorstellen te doen voor concrete initiatieven op het gebied van duurzaamheid en innovatie. 

Kleinere bedrijven

Het welvaartsfonds lijkt op de korte termijn de kleine ondernemingen minder goed te bedelen, gezien de aanvragen gehonoreerd worden vanaf 1,25 miljoen tot 50 miljoen euro. 

Dit zijn voor kleine ondernemingen grote bedragen en het lokt onevenredige concurrentie uit met omvangrijke bedrijven die grotere ambities ook sneller kunnen waarmaken met een al verworven middelen. Kleinere ondernemingen hebben daarom meer aan de verruiming van bestaande maatregelen zoals de winwin lening en het vriendenaandeel.

Grotere bedrijven

Grotere ondernemingen krijgen met het fonds op de korte termijn juist meer slagkracht met dit fonds om ambitie te herwinnen in de post-corona tijd. Dit is specifiek te noemen op het punt van de achtergestelde leningen die kunnen worden gedicht met investeringen.

Lange termijn kansen

Op de langere termijn, is de verwachting dat het fonds projecten helpt initiëren die langere termijn effecten kunnen bereiken in de bedrijfswereld op het gebied van duurzaamheid en innovatie. 

Zo wordt er met name gericht om projecten met de ambities naar meer klimaatneutraliteit, energie- en resource-efficiëntie en circulaire projecten. Dit betekent wel dat de ondernemingen het geld zullen moeten gebruiken om daadwerkelijk stappen te zetten in die duurzame richting met innovaties.

Circulaire en duurzame bedrijfsmodellen 

De circulaire vs de "reguliere" economie

Een tastbare richting hiervoor is om met het fonds de kans aan te grijpen met circulaire of duurzame bedrijfsmodellen. Dit zijn middelen waarmee bedrijven hun waarde creatie centraal stellen, en zich dan afvragen hoe ze deze waarde kunnen bieden aan klanten op duurzamere en meer circulaire werkwijze. Door bedrijfsmodellen in te vullen kunnen ondernemingen ontdekken, waar investeren in een concreet project daadwerkelijk kan helpen in die duurzaamheidsambities.

Conclusie

In essentie lijkt het er op dat het fonds een goed vehikel gaat zijn om grotere bedrijven intrinsiek te motiveren om hun modus operandi duurzamer te maken met een concreet project. 

Dit gaat echter minder doorbraken bieden op de langere termijn, als het welvaartsfonds alleen ingezet zal worden op het terugbetalen van achtergestelde leningen. Dan is het vooral voordelig op de korte termijn.


Update augustus 2021

Op hun site lees ik:

Het Welvaartsfonds zal in principe worden opgericht in de loop van 2021 door PMV, in samenwerking met een aantal financiële partners. Aanvragen kunnen wel al ingediend en behandeld worden door PMV. 

Maar .. hun site is offline .. Raar. Vermoedelijk komt er niet veel meer van in huis ...

Populaire posts van deze blog

Overheid voert overstromingsscore in... Wat kan je verwachten?

Sinds het begin van 2023 worden kandidaat-kopers en -huurders beter geïnformeerd over het overstromingsrisico van vastgoed. Vanaf april 2023 wordt er onderscheid gemaakt tussen de kans dat alleen het perceel overstroomt of dat ook het gebouw overstroomt.  Dit is ingevoerd om het risico dat een woning of tuin onderloopt beter te kunnen inschatten en kan veel ellende voorkomen. Er wordt gebruik gemaakt van geactualiseerde overstromingskaarten en voor elke overstromingsbron wordt duidelijk aangegeven welk gebied een kleine, middelgrote of grote kans heeft te overstromen. Er zijn ook scores gegeven, zogenaamde "overstromingsscores", voor zowel het perceel als het gebouw, waarbij de "slechtste" score D een middelgrote kans op overstroming aangeeft.     De bedoeling van de overstromingsscore: de impact van overstromingen beperken   Deze scores moeten vermeld worden in alle publiciteit voor het vastgoed, zoals een huis met golfjes die aangeeft dat het gebouw een

Waar vind je veilig NFT's?

2021 was het jaar van de NFT. Hoewel NFT’s al jaren aan populariteit winnen, was dit hét jaar waarin de hype echt van start ging. Niet alleen voor de digitale kunstkenner en de liefhebber vanaf het eerste minuut, maar ook voor de ‘gemiddelde mens’. Want als we heel eerlijk zijn, weten we ook dat heel veel mensen nog nooit van een NFT hadden gehoord. Laat staan dat op een NFT Marketplace zouden zitten om de beste veilingen in de gaten te houden. Inmiddels is alles anders. Toen een aantal NFT’s voor bijzondere hoge prijzen werden verkocht en dit ook nog eens groot in het nieuws kwam in Nederland, ging de hype echt officieel van start.  De kans is dan ook groot dat ook jij sinds die tijd steeds meer interesse bent gaan tonen in NFT. Non-fungible tokens zijn uniek, onvervangbaar en leveren in sommige gevallen met de jaren dus ook heel veel geld op. Bovendien is het ook gewoon prachtig om de eigenaar te zijn van een uniek digitaal kunstwerk. Om in bezit te komen van een NFT, zal je lid moet

Text-to-image: zeer krachtige AI mogelijkheden

Typ "Teddyberen werken aan nieuw AI-onderzoek op de maan in de jaren tachtig" in een van de onlangs uitgebrachte tekst-naar-beeld kunstmatige intelligentie beeldgeneratoren, en na slechts enkele seconden produceert de geavanceerde software een griezelig relevant beeld. Teddyberen werken aan nieuw AI-onderzoek op de maan in de jaren tachtig Deze nieuwste trend in synthetische media, die alleen aan je verbeelding gebonden lijkt, heeft velen verrukt, anderen geïnspireerd en sommigen bang gemaakt. Google, onderzoeksbureau OpenAI en AI-verkoper Stability AI hebben elk een tekst-naar-beeldgenerator ontwikkeld die zo krachtig is dat sommige waarnemers zich afvragen of mensen in de toekomst de fotografische opname nog wel kunnen vertrouwen. Als computerwetenschapper die gespecialiseerd is in forensisch onderzoek naar afbeeldingen, heb ik veel nagedacht over deze technologie: waartoe ze in staat is, hoe elk van de tools aan het publiek is aangeboden, en welke lessen we kunnen leren nu