Doorgaan naar hoofdcontent

Fiberklaar - welke provider kiezen?

Yes! Ik woon in een gemeente waar er een fiberklaar passeert. Het is een samenwerking tussen Proximus en EQT om overal in België fiberinternet aan te leggen.

Fiberinternet? Wat is het voordeel?

Even wat getallen. Standaard basisinternet biedt een downloadsnelheid van 50 Mbps, en een upload van 10 Mbps. 

Wat betekent dit nu?

Download van 50 Mbps, dat is 50 Mbits per seconde, of (ongeveer) 6 MB per seconde. Je download een film van 1,2 GB dus in 200 seconden.

Dezelfde film uploaden duurt 5x langer, dus ongeveer 1000 seconden (15 minuten!).

Internet via de fiber kan véél sneller en gaat tot 1000 Mbps, dus 20x sneller dan standaardinternet.

Hoe werkt fiberklaar?

Nieuwe gemeente, zoals Geel, Wetteren, en Turnhout:
 
Bestaande gemeente:
 

Aanbieders van fiberinternet

Proximus biedt enkel een mix aan van fiberinternet met televisie, mobiele abonnementen en toegang tot Het Laatste Nieuws Digitaal (?). Kostprijs 79,99 euro per maand (ik reken de tijdelijke promotie niet mee).
 

EDP net biedt twee opties aan, fiber XS en XL. Opmerkelijk, bij fiber XS heb je maar een downloadsnelheid van 110 Mbps en upload van 10 Mbps. Dit is amper verschillend van een gewone internetaansluiting! Ik raad je die optie dan ook niet aan. De enige echte fiberoptie is dus de fiber XL, aan 44,95 euro per maand.
 Multifiber biedt ook twee opties aan. Beide bieden "echt" fiberinternet aan, met de goedkoopste optie (internet instap) die een snelheid van down- en upload biedt van ... 500 Mbps. Aanrader!


De laatste aanbieder is rapidxs. Die biedt één optie aan, 1000 Mbps, aan 49,95 euro per maand. Iets duurder dan multifiber "internet max", want in dat aanbod zit de router al inbegrepen.


 

Conclusie

Ben je op zoek naar een goedkope, internet only aanbieder voor fiberinternet? Dan heb je maar één goede keuze, en dat is multifiber "internet instap".

Zoek je de snelste verbinding? Ga dan voor "internet max" van diezelfde aanbieder, of rapidxs.

Update september 2021

Ondertussen vernam ik dat Multifiber en RapidXS in feite één en dezelfde firma zijn, het Nederlandse Weserve. 


Populaire posts van deze blog

Overheid voert overstromingsscore in... Wat kan je verwachten?

Sinds het begin van 2023 worden kandidaat-kopers en -huurders beter geïnformeerd over het overstromingsrisico van vastgoed. Vanaf april 2023 wordt er onderscheid gemaakt tussen de kans dat alleen het perceel overstroomt of dat ook het gebouw overstroomt.  Dit is ingevoerd om het risico dat een woning of tuin onderloopt beter te kunnen inschatten en kan veel ellende voorkomen. Er wordt gebruik gemaakt van geactualiseerde overstromingskaarten en voor elke overstromingsbron wordt duidelijk aangegeven welk gebied een kleine, middelgrote of grote kans heeft te overstromen. Er zijn ook scores gegeven, zogenaamde "overstromingsscores", voor zowel het perceel als het gebouw, waarbij de "slechtste" score D een middelgrote kans op overstroming aangeeft.     De bedoeling van de overstromingsscore: de impact van overstromingen beperken   Deze scores moeten vermeld worden in alle publiciteit voor het vastgoed, zoals een huis met golfjes die aangeeft dat het gebouw een

Waar vind je veilig NFT's?

2021 was het jaar van de NFT. Hoewel NFT’s al jaren aan populariteit winnen, was dit hét jaar waarin de hype echt van start ging. Niet alleen voor de digitale kunstkenner en de liefhebber vanaf het eerste minuut, maar ook voor de ‘gemiddelde mens’. Want als we heel eerlijk zijn, weten we ook dat heel veel mensen nog nooit van een NFT hadden gehoord. Laat staan dat op een NFT Marketplace zouden zitten om de beste veilingen in de gaten te houden. Inmiddels is alles anders. Toen een aantal NFT’s voor bijzondere hoge prijzen werden verkocht en dit ook nog eens groot in het nieuws kwam in Nederland, ging de hype echt officieel van start.  De kans is dan ook groot dat ook jij sinds die tijd steeds meer interesse bent gaan tonen in NFT. Non-fungible tokens zijn uniek, onvervangbaar en leveren in sommige gevallen met de jaren dus ook heel veel geld op. Bovendien is het ook gewoon prachtig om de eigenaar te zijn van een uniek digitaal kunstwerk. Om in bezit te komen van een NFT, zal je lid moet