Doorgaan naar hoofdcontent

Fiberklaar - welke provider kiezen?

Yes! Ik woon in een gemeente waar er een fiberklaar passeert. Het is een samenwerking tussen Proximus en EQT om overal in België fiberinternet aan te leggen.

Fiberinternet? Wat is het voordeel?

Even wat getallen. Standaard basisinternet biedt een downloadsnelheid van 50 Mbps, en een upload van 10 Mbps. 

Wat betekent dit nu?

Download van 50 Mbps, dat is 50 Mbits per seconde, of (ongeveer) 6 MB per seconde. Je download een film van 1,2 GB dus in 200 seconden.

Dezelfde film uploaden duurt 5x langer, dus ongeveer 1000 seconden (15 minuten!).

Internet via de fiber kan véél sneller en gaat tot 1000 Mbps, dus 20x sneller dan standaardinternet.

Hoe werkt fiberklaar?

Nieuwe gemeente, zoals Geel, Wetteren, en Turnhout:
 
Bestaande gemeente:
 

Aanbieders van fiberinternet

Proximus biedt enkel een mix aan van fiberinternet met televisie, mobiele abonnementen en toegang tot Het Laatste Nieuws Digitaal (?). Kostprijs 79,99 euro per maand (ik reken de tijdelijke promotie niet mee).
 

EDP net biedt twee opties aan, fiber XS en XL. Opmerkelijk, bij fiber XS heb je maar een downloadsnelheid van 110 Mbps en upload van 10 Mbps. Dit is amper verschillend van een gewone internetaansluiting! Ik raad je die optie dan ook niet aan. De enige echte fiberoptie is dus de fiber XL, aan 44,95 euro per maand.
 Multifiber biedt ook twee opties aan. Beide bieden "echt" fiberinternet aan, met de goedkoopste optie (internet instap) die een snelheid van down- en upload biedt van ... 500 Mbps. Aanrader!


De laatste aanbieder is rapidxs. Die biedt één optie aan, 1000 Mbps, aan 49,95 euro per maand. Iets duurder dan multifiber "internet max", want in dat aanbod zit de router al inbegrepen.


 

Conclusie

Ben je op zoek naar een goedkope, internet only aanbieder voor fiberinternet? Dan heb je maar één goede keuze, en dat is multifiber "internet instap".

Zoek je de snelste verbinding? Ga dan voor "internet max" van diezelfde aanbieder, of rapidxs.

Update september 2021

Ondertussen vernam ik dat Multifiber en RapidXS in feite één en dezelfde firma zijn, het Nederlandse Weserve. 


Populaire posts van deze blog

Wat zijn de verschillende types forumsoftware

  Ik wil het vandaag ook even hebben over de verschillende forumsoftwarepakketten. Maar eerst gaan we in op het fenomeen forum. Vervolgens hebben we het over online forums. Forum In het Romeinse rijk had een forum de functie van een marktplein, waar werd gehandeld. Ook werden er bijeenkomsten gehouden om recht te spreken, werden er aankondigingen gedaan en werd er gediscussieerd. De senatoren kwamen er bijeen. De rol voor die bijeenkomsten werd steeds belangrijker. Het antieke forum van Jerash (Jordanië) Online forum Op online forums kan je vragen stellen en over onderwerpen discussiëren. Je kunt een discussie beginnen door een bericht aan te bieden.  Afhankelijk van je toegangsrechten en/of de forumconfiguratie worden berichten al of niet direct geplaatst.  Een typisch online forum   Een zogenoemde moderator kan een bericht weigeren of later verwijderen.  Andere gebruikers kunnen reageren op je bericht en zo kan zich een zogenoemde thread vormen. Gebruikers kunnen vervolgens ook op de

Amazon komt naar België (update)

Er verandert voor de meeste klanten weinig: Amazon is al ingeburgerd in België. In Wallonië en Brussel komt een op de vijf bpost-pakketten van Amazon.fr. Naar schatting is 60% van de e-commercemarkt in Wallonië in handen van Amazon, via zijn Franse site. In Vlaanderen zijn de consumenten klant van de Amerikaanse webwinkel en van de Nederlandse site, die sinds maart 2020 online is. Impact op online handelaars Voor de handelaars, en voor online winkels, hangen wel veranderingen in de lucht. Winkels zoals Bol.com, Coolblue en Mediamarkt zullen het de komende maanden en jaren moeilijker krijgen. Populaire merken zoals Samsung hebben internationale overeenkomsten met Amazon gesloten. Het is gemakkelijk te raden op welke website Samsung zijn producten tegen de laagste prijs aanbiedt. Om zijn positie te behouden, zal Bol.com zich bijvoorbeeld moeten onderscheiden door een zeer goede band op te bouwen met zijn klanten. Impact op kleine handelaars Ook de traditionele detailhandelaars zullen de