Doorgaan naar hoofdcontent

Mijn ervaring met het investeren

Hallo iedereen,

Vandaag wil ik mijn ervaring met beleggen op de markten met jullie delen. Ik weet dat wat ik zal zeggen misschien niet overeenkomt met de algemene opvatting en ik denk niet dat ik de absolute waarheid in pacht heb. Ik deel het alleen voor degenen die een ander perspectief willen hebben.
Degiro


Ik ben begonnen met beleggen bij het bekende Degiro. Het werd nogal eens aanbevolen in FIRE-gerelateerde subs en ik heb het geprobeerd. Ik heb er geld op verloren. Ik heb nog wat fondsen, maar ik probeer ze er beetje bij beetje uit te halen. Over het algemeen zou ik zeggen dat het een goed platform is voor de "luie".

Voordelen

 •     Sommige commissievrije producten
 •     Iets minder duur dan de gemiddelde broker
 •     Zij handelen TOB voor u af
 •     Gratis

Nadelen

 •     Beperkte keuzes, het wordt ZEER beperkt zodra je gaat willen investeren in iets meer exotisch
 •     Zeer slechte opties. De liquiditeit en keuze is rotzooi.
 •     Duurdere commissies dan op IBKR
 •     OK klantenservice, maar niet wow

Bux Zero


Nooit gebruikt, maar ik heb het bestudeerd als een optie. Ik raad het niet aan als je serieus bent over beleggen.

Lynx

Nooit gebruikt. Interactieve makelaars, maar het behandelt de TOB voor u. De commissies zijn echter VEEL hoger en je hebt niet zo veel keuze. Weet niet zeker of ze ook gratis zijn geworden of niet.

Interactive brokers (IBKR)

De broker die ik momenteel gebruik. Degene die me echt geld oplevert.

Voordelen:

 • ZEER goedkoop. Serieus, goedkoper zul je niet vinden.
 • Geweldige klantenservice. Je kunt echt chatten met vertegenwoordigers en ik heb het een paar keer gebruikt. Ze waren altijd beschikbaar, bekwaam en beleefd.
 • Ongelooflijke hoeveelheid keuze. U kunt beleggen in wat u maar wilt
 • Grote keuzemogelijkheden en liquiditeit
 • Veel "kleine dingen" die je geld besparen. Bijvoorbeeld, door liquiditeit kunt u commissies verminderen. U kunt ook deelnemen aan leenprogramma's die uw kosten verder zullen verlagen.
 • Technisch en volledig aanpasbaar platform
 • Ze zijn sinds kort helemaal GRATIS!
 • Ze hebben een groot aantal mogelijke orders. Je hebt natuurlijk marktorders, limietorders, stop loss, trailing, ... maar je hebt ook een heleboel meer exotische dingen en voorwaardelijke orders die je kan gebruiken zoals je wil.


Nadelen:

 • Ze betalen de TOB niet voor je.
 • Dit is een professionele tool, verwacht wat leercurve en technische displays. Dit is beleggen, u zult niet de "gamification" krijgen die u bij andere brokers ziet.


Tarieven

Dus, ik sprak over IBKR's lage commissies. Hier zal ik alleen hun pagina linken voor degenen die het zelf willen bekijken. Nogmaals, dit heeft een leercurve.

Over dat laatste een beetje meer in detail. Bij sommige brokers, als uw rekening in euro is en u een aandeel met USD wilt kopen, zullen zij uw EUR omzetten in USD en van USD in EUR zodra u verkoopt. Daar zijn kosten aan verbonden. IBKR daarentegen zal de eerste keer wel omrekenen, maar dat is het dan ook. Daarna kunt u meerdere valuta's op uw rekening hebben en een saldo aanhouden. Je hoeft niet opnieuw te converteren als je nog genoeg USD over hebt. Een andere truc is om opties te gebruiken (ik zal het er later over hebben).

TOB

Een ding dat IBKR niet doet is de TOB voor u betalen. Degiro doet dat. In het begin was ik er bang voor, het leek me iets moeilijks. Maar dat is het niet. Nogmaals, er is een beetje leren, maar het is eigenlijk heel gemakkelijk te doen. Met IBKR kunt u gewoon uw activiteitenoverzicht downloaden voor een bepaalde periode en u zult precies zien hoeveel u hebt uitgegeven. Ze zullen zelfs het bedrag omrekenen naar EUR met de koers van het moment, zodat het gemakkelijker is om de TOB te betalen.

Algemeen advies

Zo... ik heb het gehad over een aantal dingen die IBKR geweldig maken volgens mij, maar laten we het eens hebben over beleggingsadvies. Ik was jong (24) en ik had een lange tijdshorizon, dus ik dacht dat beleggen in aandelen een goed idee was. Hier zijn de adviezen die ik kan geven :

 •  Weet wanneer je moet verkopen. Serieus, er zijn geweldige aandelen die in een uptrend zitten. Je koopt ze en ze blijven stijgen. Je ziet een aantal mooie groene cijfers. Dan gaat het een beetje naar beneden, maar dat is oké, dat gebeurt. Dan weer. En nog eens. En nog eens. Uw grote groene +40% wordt -30% en u begrijpt niet waarom. Ik zeg niet dat je niet moet houden, maar je moet een soort koersdoel in gedachten hebben en niet te hebberig zijn.


 •  Marge. Nooit gebruikt, zal het nooit doen tot ik meer ervaring heb. Wees je bewust van je eigen onervarenheid. U ZULT geconfronteerd worden met FEAR en GREED. Je ZULT fouten maken. Maak die fouten niet met een marge. Weet dat je waarschijnlijk geld te verliezen in het begin, want er is een leercurve.


 • Handelen op papier. Ik heb het niet gebruikt en ik verloor geld met Degiro als een complete beginner. Sindsdien heb ik mijn verlies goedgemaakt met IBKR. Paper trading zou dit verlies hebben vermeden, MAAR het zou ook mijn groei als belegger sterk hebben vertraagd. Er is iets met het riskeren van je eigen geld dat je niet krijgt met papierhandel, althans voor mij. Dus, ik raad aan om vanaf het begin met echt geld te handelen MAAR alleen met kleinere bedragen. Begin klein en wees bereid om de prijs van onderwijs te betalen.


 • Heb een goed beeld van hoe de wereld in elkaar zit en waar het naartoe gaat. Koop een paar goede nieuwsbrieven. Vertrouw NIET blindelings op marketwatch, CNBC, BMF Business, Zack's, Stockinvest, één of andere goeroe op twitter, ... . Gebruik wat je daar vindt om aanwijzingen te verzamelen, maar volg ze niet. Persoonlijk heb ik een geweldige nieuwsbrief gevonden die aansluit bij mijn visie en die mij geweldige beleggingsideeën geeft die zich ruimschoots hebben terugbetaald. Ik beveel Capitalist Exploits met Chris Macintosh ten zeerste aan. Probeer de nieuwsbrief gewoon, hij is gratis en ze laten je echt belangrijke gegevens zien.
 • Koop waarde- en inflatieaandelen. Ik kan het mis hebben, maar alles wijst erop dat groeiaandelen het de komende tien jaar minder goed zullen doen dan waardeaandelen. Bovendien hebben groeiaandelen zeer hoge prijzen en dit betekent dat een rotatie naar waardeaandelen een grote neerwaartse trend zal hebben. Waardeaandelen daarentegen zijn historisch goedkoop en dit betekent dat zelfs als ik het mis heb en groei beter blijft presteren dan waarde, er niet veel nadeel is. Ik hou vooral van aandelen met reële activa-industrieën omdat de reële activa-aandelen historisch laag zijn en ze zijn geweldig voor inflatie en over het algemeen waarde.


 •  Pas op voor meme-aandelen. Ze ZIJN geweldige mogelijkheden om geld te verdienen ALS je weet hoe je ze moet bespelen. Val niet voor de samenzweringstheorieën, want zelfs als ze waar zouden kunnen zijn, zullen ze u veel geld doen verliezen door uw oordeel te verblinden. Weet hoe u "pumps and dumps" kunt herkennen en maak er op eigen risico gebruik van om veel geld te verdienen of blijf er weg. Ik moet zeggen dat u dit jaar VEEL geld zou hebben verdiend als u strategisch had geïnvesteerd in meme-aandelen door middel van optieverkoop. Ik heb er spijt van dat ik dat niet gedaan heb toen ik meegesleurd werd in de rage en alleen maar Degiro had waarmee ik geen opties kon verkopen. Tegenwoordig is het nog steeds lucratief, maar je hebt nogal wat kapitaal nodig om opties te verkopen EN je weet nooit wanneer het spel stopt, wat absoluut verwoestend zal zijn als je daar een slecht optie-spel hebt.

Ik voeg later misschien nog meer toe.

Populaire posts van deze blog

Wat zijn de verschillende types forumsoftware

  Ik wil het vandaag ook even hebben over de verschillende forumsoftwarepakketten. Maar eerst gaan we in op het fenomeen forum. Vervolgens hebben we het over online forums. Forum In het Romeinse rijk had een forum de functie van een marktplein, waar werd gehandeld. Ook werden er bijeenkomsten gehouden om recht te spreken, werden er aankondigingen gedaan en werd er gediscussieerd. De senatoren kwamen er bijeen. De rol voor die bijeenkomsten werd steeds belangrijker. Het antieke forum van Jerash (Jordanië) Online forum Op online forums kan je vragen stellen en over onderwerpen discussiëren. Je kunt een discussie beginnen door een bericht aan te bieden.  Afhankelijk van je toegangsrechten en/of de forumconfiguratie worden berichten al of niet direct geplaatst.  Een typisch online forum   Een zogenoemde moderator kan een bericht weigeren of later verwijderen.  Andere gebruikers kunnen reageren op je bericht en zo kan zich een zogenoemde thread vormen. Gebruikers kunnen vervolgens ook op de

Reisverzekeringen vergelijken

Eindelijk terug zomer, en onze vakantie komt er terug aan. Met ons gezin proberen we altijd avontuurlijke sporten uit: mountainbike, weefvliegen, etc. En we willen veilig zijn, ook als er iets mis gaat. Daarom nemen we altijd een reisverzekering. Bedoeling: reisverzekeringen vergelijken Ik heb geprobeerd een overzicht te geven van de verschillende opties die er zijn voor medische + reisverzekeringen tijdens reizen naar het buitenland (voor medische, niet-EU is de belangrijkste focus). Ook loungetoegang bij Brussels Airport zou ik wel leuk vindden. Ik wil een discussie op gang brengen over de beste combinatie van opties. De laatste twee vermeldingen in de lijst zijn louter ter informatie: daar vergelijk ik het verzekeringsaanbod in Europa met wat er in de States voorhanden is. Aanbod reisverzekeringen Europ-assistance Het belangrijkste aanbod van Europ-Assistance is hun "Medische verzekering buiten België". Jaarlijkse kostprijs: 83 euro voor EU + 125 euro met "wereldwijde