Doorgaan naar hoofdcontent

Belastingsproblemen met crypto.com

 In mijn omgeving zijn er een aantal mensen met een crypto.com account en bankkaart. De voorbije maanden werden ze gecontacteerd door ... de fiscus met vragen over hun account.

Details

Zelfs zonder de vragen van de fiscus, lijken er wel wat belastingproblemen te zijn met crypto.com :

De fiscus kent je rekening

wat mij problemen geeft is de Litouwse rekening die u kunt gebruiken voor SEPA-overschrijving. De naam van de eigenaar van deze IBAN rekening is niet Crypto.com maar wel de gebruiker volgens de gegevens in de app ! 

Deze Litouwse financiële instelling is hier in België geregistreerd (ik heb het gecontroleerd op de website van de FSMA). Het wordt digitale financiële instelling genoemd (of iets in die aard, ik herinner me de exacte termen niet). Maar wat me verbaast is dat ik me er niet van bewust ben dat ik me er heb aangemeld (maar enkel bij Crypto.com). 

Transactive Systems UAB

Jogailos street 9

01116 Vilnius

 

Ik zou graag willen weten of ik echt een Litouwse account heb. Als dat het geval is, moet dat ongetwijfeld worden aangegeven bij de NBB en in de jaarlijkse belastingaangifte. Ik zal geen nutteloos risico nemen om dat te doen. Buitenlandse banken moeten de lijst van hun Belgische klanten delen met België. Ik weet niet of dit al het geval is met deze digitale instelling. Maar het zal zeker het geval zijn op een of andere dag aangezien dat soort bedrijven de neiging hebben om te vermenigvuldigen.

Het systeem van de CRO cashback

Ik zal niets aangeven, zelfs als ik in euro uitbetaal. Er is een cashback in vele andere gevallen en we geven het nooit aan. De laatste keer dat ik nieuwe Michelin-banden kocht, kreeg ik bijvoorbeeld xx € cashback op mijn persoonlijke rekening... En wat met de betaling van 0.05 € die u kreeg voor elke verrichting gedaan met uw Keytrade rekening ?

Is het zo verschillend van getrouwheidspunten die je in sommige winkels kreeg om in te ruilen voor gratis artikelen ?

Stable coins


Ongetwijfeld moet dit onderworpen zijn aan précompte mobilier/roerende voorheffing of belast worden via de jaarlijkse belastingaangifte tegen het afwijkende tarief van 30% voor interesten. Zoniet zou het te gemakkelijk zijn om de belasting op FIAT-investeringen (interesten in USD op een spaarrekening) te ontwijken door ze om te ruilen in de equivalente stabiele munt (interesten in USDT voor het inleggen op een cryptorekening).

Andere coins

ik vind het lastiger... Inderdaad wat met de hoge volatiliteit ? Als ik 10% APY verdien voor een staking (willekeurig cijfer...) van 100€ in munt X (één munt = één euro tegen de huidige koers) maar die munt verliest 50% van zijn waarde op het einde van het jaar, dan zou dat betekenen dat ik belast wordt op 5€ (de 10% opbrengst maar met 50% devaluatie) zelfs als ik een potentieel verlies heb van 45€ (ik kreeg 110 coin = 55€ voor mijn initiële 100€)... Een andere belangrijke vraag is wat het doel is van de "staking". Als het een lening is van het bedrijf aan iemand anders met een rente voor de lening, denk ik dat het moeilijk is om te zeggen dat het niet moet worden behandeld als banken (Crypto.com en Celcius verstrekken beide leningen). Maar hoe zit het met mining pool (zoals Crypto.com supercharger) wanneer je beloond wordt voor je bijdrage. Is dat ook rente of is het iets anders ? Ik weet niet hoe de Belgische fiscus met deze kwestie zal omgaan.

Populaire posts van deze blog

Wat zijn de verschillende types forumsoftware

  Ik wil het vandaag ook even hebben over de verschillende forumsoftwarepakketten. Maar eerst gaan we in op het fenomeen forum. Vervolgens hebben we het over online forums. Forum In het Romeinse rijk had een forum de functie van een marktplein, waar werd gehandeld. Ook werden er bijeenkomsten gehouden om recht te spreken, werden er aankondigingen gedaan en werd er gediscussieerd. De senatoren kwamen er bijeen. De rol voor die bijeenkomsten werd steeds belangrijker. Het antieke forum van Jerash (Jordanië) Online forum Op online forums kan je vragen stellen en over onderwerpen discussiëren. Je kunt een discussie beginnen door een bericht aan te bieden.  Afhankelijk van je toegangsrechten en/of de forumconfiguratie worden berichten al of niet direct geplaatst.  Een typisch online forum   Een zogenoemde moderator kan een bericht weigeren of later verwijderen.  Andere gebruikers kunnen reageren op je bericht en zo kan zich een zogenoemde thread vormen. Gebruikers kunnen vervolgens ook op de

Reisverzekeringen vergelijken

Eindelijk terug zomer, en onze vakantie komt er terug aan. Met ons gezin proberen we altijd avontuurlijke sporten uit: mountainbike, weefvliegen, etc. En we willen veilig zijn, ook als er iets mis gaat. Daarom nemen we altijd een reisverzekering. Bedoeling: reisverzekeringen vergelijken Ik heb geprobeerd een overzicht te geven van de verschillende opties die er zijn voor medische + reisverzekeringen tijdens reizen naar het buitenland (voor medische, niet-EU is de belangrijkste focus). Ook loungetoegang bij Brussels Airport zou ik wel leuk vindden. Ik wil een discussie op gang brengen over de beste combinatie van opties. De laatste twee vermeldingen in de lijst zijn louter ter informatie: daar vergelijk ik het verzekeringsaanbod in Europa met wat er in de States voorhanden is. Aanbod reisverzekeringen Europ-assistance Het belangrijkste aanbod van Europ-Assistance is hun "Medische verzekering buiten België". Jaarlijkse kostprijs: 83 euro voor EU + 125 euro met "wereldwijde