Doorgaan naar hoofdcontent

Belastingsproblemen met crypto.com

 In mijn omgeving zijn er een aantal mensen met een crypto.com account en bankkaart. De voorbije maanden werden ze gecontacteerd door ... de fiscus met vragen over hun account.

Details

Zelfs zonder de vragen van de fiscus, lijken er wel wat belastingproblemen te zijn met crypto.com :

De fiscus kent je rekening

wat mij problemen geeft is de Litouwse rekening die u kunt gebruiken voor SEPA-overschrijving. De naam van de eigenaar van deze IBAN rekening is niet Crypto.com maar wel de gebruiker volgens de gegevens in de app ! 

Deze Litouwse financiële instelling is hier in België geregistreerd (ik heb het gecontroleerd op de website van de FSMA). Het wordt digitale financiële instelling genoemd (of iets in die aard, ik herinner me de exacte termen niet). Maar wat me verbaast is dat ik me er niet van bewust ben dat ik me er heb aangemeld (maar enkel bij Crypto.com). 

Transactive Systems UAB

Jogailos street 9

01116 Vilnius

 

Ik zou graag willen weten of ik echt een Litouwse account heb. Als dat het geval is, moet dat ongetwijfeld worden aangegeven bij de NBB en in de jaarlijkse belastingaangifte. Ik zal geen nutteloos risico nemen om dat te doen. Buitenlandse banken moeten de lijst van hun Belgische klanten delen met België. Ik weet niet of dit al het geval is met deze digitale instelling. Maar het zal zeker het geval zijn op een of andere dag aangezien dat soort bedrijven de neiging hebben om te vermenigvuldigen.

Het systeem van de CRO cashback

Ik zal niets aangeven, zelfs als ik in euro uitbetaal. Er is een cashback in vele andere gevallen en we geven het nooit aan. De laatste keer dat ik nieuwe Michelin-banden kocht, kreeg ik bijvoorbeeld xx € cashback op mijn persoonlijke rekening... En wat met de betaling van 0.05 € die u kreeg voor elke verrichting gedaan met uw Keytrade rekening ?

Is het zo verschillend van getrouwheidspunten die je in sommige winkels kreeg om in te ruilen voor gratis artikelen ?

Stable coins


Ongetwijfeld moet dit onderworpen zijn aan précompte mobilier/roerende voorheffing of belast worden via de jaarlijkse belastingaangifte tegen het afwijkende tarief van 30% voor interesten. Zoniet zou het te gemakkelijk zijn om de belasting op FIAT-investeringen (interesten in USD op een spaarrekening) te ontwijken door ze om te ruilen in de equivalente stabiele munt (interesten in USDT voor het inleggen op een cryptorekening).

Andere coins

ik vind het lastiger... Inderdaad wat met de hoge volatiliteit ? Als ik 10% APY verdien voor een staking (willekeurig cijfer...) van 100€ in munt X (één munt = één euro tegen de huidige koers) maar die munt verliest 50% van zijn waarde op het einde van het jaar, dan zou dat betekenen dat ik belast wordt op 5€ (de 10% opbrengst maar met 50% devaluatie) zelfs als ik een potentieel verlies heb van 45€ (ik kreeg 110 coin = 55€ voor mijn initiële 100€)... Een andere belangrijke vraag is wat het doel is van de "staking". Als het een lening is van het bedrijf aan iemand anders met een rente voor de lening, denk ik dat het moeilijk is om te zeggen dat het niet moet worden behandeld als banken (Crypto.com en Celcius verstrekken beide leningen). Maar hoe zit het met mining pool (zoals Crypto.com supercharger) wanneer je beloond wordt voor je bijdrage. Is dat ook rente of is het iets anders ? Ik weet niet hoe de Belgische fiscus met deze kwestie zal omgaan.

Populaire posts van deze blog

Overheid voert overstromingsscore in... Wat kan je verwachten?

Sinds het begin van 2023 worden kandidaat-kopers en -huurders beter geïnformeerd over het overstromingsrisico van vastgoed. Vanaf april 2023 wordt er onderscheid gemaakt tussen de kans dat alleen het perceel overstroomt of dat ook het gebouw overstroomt.  Dit is ingevoerd om het risico dat een woning of tuin onderloopt beter te kunnen inschatten en kan veel ellende voorkomen. Er wordt gebruik gemaakt van geactualiseerde overstromingskaarten en voor elke overstromingsbron wordt duidelijk aangegeven welk gebied een kleine, middelgrote of grote kans heeft te overstromen. Er zijn ook scores gegeven, zogenaamde "overstromingsscores", voor zowel het perceel als het gebouw, waarbij de "slechtste" score D een middelgrote kans op overstroming aangeeft.     De bedoeling van de overstromingsscore: de impact van overstromingen beperken   Deze scores moeten vermeld worden in alle publiciteit voor het vastgoed, zoals een huis met golfjes die aangeeft dat het gebouw een

Waar vind je veilig NFT's?

2021 was het jaar van de NFT. Hoewel NFT’s al jaren aan populariteit winnen, was dit hét jaar waarin de hype echt van start ging. Niet alleen voor de digitale kunstkenner en de liefhebber vanaf het eerste minuut, maar ook voor de ‘gemiddelde mens’. Want als we heel eerlijk zijn, weten we ook dat heel veel mensen nog nooit van een NFT hadden gehoord. Laat staan dat op een NFT Marketplace zouden zitten om de beste veilingen in de gaten te houden. Inmiddels is alles anders. Toen een aantal NFT’s voor bijzondere hoge prijzen werden verkocht en dit ook nog eens groot in het nieuws kwam in Nederland, ging de hype echt officieel van start.  De kans is dan ook groot dat ook jij sinds die tijd steeds meer interesse bent gaan tonen in NFT. Non-fungible tokens zijn uniek, onvervangbaar en leveren in sommige gevallen met de jaren dus ook heel veel geld op. Bovendien is het ook gewoon prachtig om de eigenaar te zijn van een uniek digitaal kunstwerk. Om in bezit te komen van een NFT, zal je lid moet